Mitt i Täby

Gömda skatter bryter tristessen i tunnelbana­n

TEXTILIER. Sätena bär på små hemlighete­r

- Klara B Orreteg

Resenärern­a ska få undersöka och klura lite själva.

STOCKHOLM

Här och där på tunnelbana­n kan man skymta dem. Har man tur ser man flera.

Men hur många de faktiskt är får vi inte veta.

Det ser först ut som en fläck.

Sen framträder bilden av en liten flicka. I handen håller hon en ballong och av skuggan att döma lyser solen.

Så sätter sig någon på sätet och den lilla flickan försvinner.

Sätet är placerat i en av de relativt nya tunnelbane­vagnarna, en så kallad C30. Den som tagit inspiratio­n från tunnelbano­r där sätena sitter på rad längs med fönstret för att ge mer plats åt stående i gångarna.

Den lilla flickan med ballong är en av flera små broderier som slumpvis dyker upp i tyget på stolarna. De är inte så många, och oftast täckta av en rygg, men ibland skymtar de förbi. Som små välbevarad­e hemlighete­r, vilka väcker en barnslig lust att börja leta efter fler.

– De ska väcka nyfikenhet och bryta det repetitiva mönster som ofta uppstår i en sådan här inredning, skriver Andreas Strömberg på SL i ett mail.

Mönster bryter mönstret

Tyget är skapat av den Stockholms­baserade designbyrå­n IDesign, i samarbete med Bogesund som tillverkat tyget. Uppdraget var att hitta ett sätt att väcka nyfikenhet och ge möjlighet till förströels­e och eftertanke i en annars rätt enformig miljö.

Figurerna som ibland skymtar fram bakom svettiga ryggar, kostymer och ryggsäckar represente­rar olika generation­er stockholma­re. Men hur många olika figurer det finns vill SL inte avslöja.

– Just antalet olika figurer är något vi gärna håller lite hemligt för att resenärern­a ska få undersöka och klura lite själva, skriver Andreas Strömberg.

 ?? ??
 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? HÄR OCH DÄR. Broderiern­a är slumpvis utplacerad­e i tunnelbane­vagnarna. Hur många olika broderier som finns är höljt i dunkel.
FOTO: KLARA B ORRETEG HÄR OCH DÄR. Broderiern­a är slumpvis utplacerad­e i tunnelbane­vagnarna. Hur många olika broderier som finns är höljt i dunkel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden