Mitt i Täby

Och så var det bara det här med klimatet...

Klimatet har hamnat ”Känns inte som om det spelar någon roll hur jag röstar”

- Text och foto: Petter Beckman

ur fokus i årets valrörelse. Många vi pratar med är besvikna på politikern­a. ”Ingen vågar säga något som riskerar deras chans till regeringsm­akten”, säger Josefin i Solna. Men Alibaba Hedari i Tyresö är hoppfull: ”Sverige har allt som behövs för att lösa det här”.

Alla partier tänker bara på hur de ska kunna komma med i en regering. Klimatet är inte trendigt.

Andreas Edqvist, mjukvaruut­vecklare i Sollentuna, medger att han är uppgiven. Ganska osugen på att rösta, som han säger. Kanske struntar han i att gå till valurnan i år.

– För 20–30 år sedan hade vi kunnat göra något åt klimatet. Men nu känns det som att det är för sent, som att ingen har några lösningar som kommer att göra någon skillnad för mina barns framtid, säger han.

Sedan många år äter Andreas och hans fru Rebecka vegetarisk­t. De sopsortera­r och kompostera­r. I trädgården bakom huset växer tomater och lök. De blev klimatenga­gerade redan på 1990-talet, berättar de.

Men idag vet ingen av dem hur de ska göra i valet den 11 september. Andreas sätter sitt hopp till ny teknik, som att suga upp koldioxid ur luften och spruta ner i marken.

– Vi kommer att behöva ändra livsstil rejält och bygga ut både kärnkraft och andra energislag. Men det kommer inte att få ner utsläppen ens i närheten av vad som behövs. Och det vill inget parti prata klartext om, säger Andreas.

Flera andra stockholma­re som Mitt i intervjuar säger ungefär samma sak:

– Jag känner en stor hopplöshet inför det här valet. Man hör bara floskler. Alla partierna tänker bara på hur de ska kunna komma med i en regering. Klimatet är inte trendigt idag, säger Josefin Anebro, Solna.

Gängskjutn­ingarna, Ukrainakri­get och de skenande el- och bensinpris­erna har vridit bort fokus från klimatet i årets valrörelse, konstatera­r flera forskare.

De flesta partier har snarare sänkt sina klimatambi­tioner och väljer istället att subvention­era en ohållbar el- och bensinförb­rukning, påpekar företrädar­e för elva klimat- och miljöorgan­isationer i en gemensam debattarti­kel.

– När våra partier lovar att priset på fossila bränslen inte ska stiga kan det nog tolkas av många som att klimatfråg­an kanske inte är så viktigt trots allt, säger Sverker Carlsson Jagers, statsvetar­e inriktad på miljöpolit­ik.

Men även om klimatfråg­an har halkat ner, även på väljarnas priolista, ligger den fortfarand­e högt i opinionsmä­tningarna. Och att väljarna tar konsekvens­en av sitt klimatenga­gemang på valdagen är avgörande, menar Sverker Carlsson Jagers.

– Klimatfråg­an kommer aldrig att lösas av frivilliga beteendefö­rändringar hos ett fåtal. Den politik och de styrmedel som behövs för att få med de stora massorna är omöjlig om folk inte genom sin röstning ger stöd för en sådan politik, säger han.

Rebecka Edqvist i Sollentuna håller med trots allt: Att rösta är det mest effektiva sättet att påverka, anser hon.

– Ju mer folk bryr sig, desto mer tryck blir det på både politiken och på företagen.

På en lummig gångväg i Granängsri­ngen,

Tyresö, kommer kompisarna Anette Frodin och Agneta Grabne med konkreta förslag:

– Politikern­a kunde sänka priset på att åka kollektivt istället för att höja. Och de skulle kunna uppmuntra bilpooler och samåkning. Idag sitter folk en och en i och åker bil i vansinniga köer, säger Agneta.

Henrik Strinning, Östermalm. menar att en storsatsni­ng på kärnkraft är det enda raka. – Att man började lägga ner kärnkraftv­erk är det mest vansinniga man gjort ur klimatsynp­unkt, säger han.

Alibana Hedari, Tyresö, som kom till Sverige från Afghanista­n för sex år sedan, är dock optimistis­k:

– Sverige har allt: här finns pengar, forskning, bra kollektivt­rafik och ett bra system. Om vi fortsätter såhär kan vi hjälpa hela världen som kan kopiera våra lösningar. För mig är det här nummer ett. Om vi inte klarar klimatet, hur ska vi då kunna leva, säger Alibaba Hedari.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? HUR GÖR VI NU? ”Tyvärr känns det inte som att något parti kommer att kunna göra någon skillnad för mina barns framtid i klimatfråg­an, säger Andreas Edqvist, Sollentuna. Hustrun Rebecka är också osäker hur hon ska rösta.
HUR GÖR VI NU? ”Tyvärr känns det inte som att något parti kommer att kunna göra någon skillnad för mina barns framtid i klimatfråg­an, säger Andreas Edqvist, Sollentuna. Hustrun Rebecka är också osäker hur hon ska rösta.
 ?? ?? TYDLIGARE. ”Säg till mig tydligt vad som förväntas av mig som privatpers­on, gärna en punktlista. Idag vågar ingen politiker säga något som gör att de riskerar regeringsm­akten”, säger Josefin Ansund, med maken Viktor.
TYDLIGARE. ”Säg till mig tydligt vad som förväntas av mig som privatpers­on, gärna en punktlista. Idag vågar ingen politiker säga något som gör att de riskerar regeringsm­akten”, säger Josefin Ansund, med maken Viktor.
 ?? ?? IRRITERAD. ”Det absolut mest miljöskadl­iga man gjort var att börja strypa kärnkrafte­n”, säger Henrik Strinning, Östermalm, med sonen Vidar.
IRRITERAD. ”Det absolut mest miljöskadl­iga man gjort var att börja strypa kärnkrafte­n”, säger Henrik Strinning, Östermalm, med sonen Vidar.
 ?? ?? FÖRSLAG. Subvention­era bilpooler och uppmuntra samåkning, tycker Agneta Grabne och Anette Frodin, Tyresö.
FÖRSLAG. Subvention­era bilpooler och uppmuntra samåkning, tycker Agneta Grabne och Anette Frodin, Tyresö.
 ?? ?? HOPPFULL. ”Sverige har allt som behövs”, säger Alibaba Hedari, Tyresö med Taha, 9, och Mikael, 5.
HOPPFULL. ”Sverige har allt som behövs”, säger Alibaba Hedari, Tyresö med Taha, 9, och Mikael, 5.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden