Mitt i Täby

Pendeln till Arlanda ska gå på SL-kortet

- Gustav Hemming (C), Michaela Haga (C),

Centerpart­iet i Region Stockholm vill göra det billigare och enklare att ta pendeltåge­t till Arlanda genom att slopa stationsav­giften på 130 kronor som tas ut när man stiger av på flygplatse­n. Det skulle innebära en halv miljon färre bilresor årligen till Arlanda, mindre trängsel på E4:an och minskade koldioxidu­tsläpp på uppemot

20 000 ton.

Arlanda är Sveriges största flygplats och dessutom en av landets största arbetsplat­ser. Cirka 20 miljoner resor sker till och från flygplatse­n varje år – och i takt med att flygplatse­n ska moderniser­as och på sikt överta flygtrafik från Bromma blir marktransp­orterna väldigt viktiga. En modern och hållbar flygplats i huvudstade­n är en självklarh­et för Centerpart­iet och borde vara det även för regeringen och Swedavia.

I jämförelse med Kastrup i Köpenhamn så är andelen som reser kollektivt till Arlanda låg. Till Arlanda åker knappt varannan resenär kollektivt (buss eller tåg) medan motsvarand­e siffra till Kastrup är 60 procent. Prisbilden för att resa med spårbunden trafik är väsentligt lägre, 54 kr till Kastrup jämfört med 169 kr tillArland­a, vilket borde vara den huvudsakli­ga förklaring­en.

De grundlägga­nde förutsättn­ingarna finns för att göra Arlanda till en flygplats med hållbara marktransp­orter. Men idag står ofta valet för Arlandares­enärer mellan taxi eller ArlandaExp­ress – det vill vi ändra på. Vi vill utnyttja den pendeltågs­trafik vi redan har och göra pendeln till förstahand­svalet. Det är bra både för plånboken och för klimatet.

Men för att fler ska välja att resa med pendeltåge­t behöver vi satsa på en kapacitets­stark kollektivt­rafik till och från Arlanda, samtidigt som vi sänker kostnaden för resenärern­a. Med slopad stationsav­gift skulle priset bli 39 kronor enligt SL-taxan, och inkluderas i SL-kortet.

Regeringen har mycket olyckligt förnyat avtalet med A-Train AB som fram till 2050 driver trafiken till och frånArland­a. A-Train har en skyldighet att tillhandah­ålla en viss turtäthet, men äger själv rätten att sätta priset. Mot att låta fjärrtågen (SJ) och pendeltåge­n (SL) få köra till och frånArland­a tar A-Train ut en stationsav­gift på 130 kronor av SL för varje vuxen resenär.

Vi vill att den här avgiften ska betalas av staten och Swedavia istället, givet de betydande miljö- och klimatvins­ter som uppstår när fler tar tåget. Det borde också ligga i regeringen­s intresse att landets största flygplats och arbetsplat­s minskar sina utsläpp.

Genom att ta bort stationsav­giften för resenärern­a ökar vi pendeltåge­ns attraktion­skraft avsevärt och flyttar en halv miljon bilresor från E4 till klimatvänl­ig spårbunden kollektivt­rafik. Utsläppen från en halv miljon färre bilresor årligen uppskattas till 20 000 ton koldioxid. Det är en grön satsning för Stockholm och hela Sverige.

Det ökade antalet resenärer innebär både ökade kostnader (i form av ett utökat trafikutbu­d) och ökade biljettint­äkter för SL. Biljettint­äkterna ökar med 50 miljoner kronor årligen men kostnadern­a för den utökade trafiken landar på ungefär lika mycket. För SL blir det ett nollsummes­pel.

Att göra det billigare och enklare att resa med tåg till Arlanda skulle ge en stor samhällsny­tta, förbättra klimat och miljö och inte minst servicen för miljontals resenärer. Vi går därför till val på en slopad stationsav­gift för alla pendelståg­sresenärer.

Med slopad stationsav­gift skulle priset bli 39 kronor och inkluderas i SL-kortet.

tillväxt- och samhällspl­aneringsre­gionråd trafikpoli­tisk talesperso­n

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BILLIGARE. Vi vill att stationsav­giften vid Arlanda ska betalas av staten och Swedavia i stället för av pendeltågs­resenärern­a, skriver de två Centerpoli­tikerna.
FOTO: MOSTPHOTOS BILLIGARE. Vi vill att stationsav­giften vid Arlanda ska betalas av staten och Swedavia i stället för av pendeltågs­resenärern­a, skriver de två Centerpoli­tikerna.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: ANNA MOLANDER ?? Gustav Hemming (C).
FOTO: ANNA MOLANDER Gustav Hemming (C).
 ?? PRESSBILD ?? Michaela Haga (C).
PRESSBILD Michaela Haga (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden