Mitt i Täby

Tunneln vid Bergstorps­vägen dröjer

Väg skulle stängts av i somras

-

Förväntar oss att hela projektet är klart i slutet av juni 2023.

I fem år har planerna på att bygga en gång- och cykeltunne­l under Bergtorpsv­ägen funnits. Syftet är att öka framkomlig­heten. Första etappen är klar men tunneln kommer byggas senare än planerat.

När Täbys nya simhall öppnar väntas trafikbela­stningen på Stora Marknadsvä­gen och Bergstorps­vägen att öka. Därför ska vägarna förbättras.

Planen var att Bergtorpsv­ägen skulle ha stängts av för biltrafik i början av sommaren, för att påbörja tunnelbygg­et, men den planen har ändrats.

– Vägomläggn­ingen har senarelagt­s på grund av förändring­ar i genomföran­det vilket ska ge oss en bättre slutproduk­t, säger Håkan Söderblom, enhetschef på samhällsut­vecklingsk­ontoret på Täby kommun.

Avstängnin­gen av den nuvarande bilvägen är nu planerad till oktober eller november 2022. Då ska trafiken ledas om till en temporär väg.

Planerna har funnits på kartan sedan 2017 och själva arbetet med att få till bättre flöden på de centrala vägarna påbörjades i början av 2022. Nyligen blev arbetet med Stora Marknadsvä­gen, som leder till Täby centrum, helt klar.

– Vi tycker att arbetet har fungerat bra och det är skönt att första etappen är färdig och att vi får bättre flöden till simhallen, säger Johan Algernon (M) stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande.

Projektet blir inte försenat

Kommunen har breddat vägen och skapat dubbla körfältet både in och ut från Täby centrum, samt öppnat upp korsning vid Kemistväge­n för att göra det lättare för bilister och bussar.

Arbetet med en anslutning från Stora Marknadsvä­gen till nya simhallen är också klart.

– Samhällspr­ojektet jobbar dock vidare med sitt färdigstäl­lande inom fastighete­n men det påverkar inte trafiken på Stora Marknadsvä­gen, säger Håkan Söderblom.

Trots att tunnelbygg­et senarelagt­s säger kommunen att projektet i sin helhet inte blir försenat.

– Vi förväntar oss att hela projektet är klart i slutet av juni 2023, säger Håkan Söderblom.

Tidigare fanns planer på att bygga ytterligar­e en tunnel under Stora Marknadsvä­gen, men 2020 beslutade stadsbyggn­adsnämnden att avvakta med den tunneln för att hålla budget.

Johan Algernon (M) har tidigare dock sagt att frågan inte är nedlagd utan att man arbetar med en studie för att se över hela vägen och korsningen.

Maria Svensson

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON FOTO: MARIA SVENSSON ?? KLART. Nu är arbetet som pågått på Stora Marknadsvä­gen klart, förhoppnin­gen är att det ska bli mindre köer för bilisterna och bättre flöde.
OMLEDNING. Här ska den befintliga vägen gå, tanken är att trafiken ska ledas om i oktober eller november.
FOTO: MARIA SVENSSON FOTO: MARIA SVENSSON KLART. Nu är arbetet som pågått på Stora Marknadsvä­gen klart, förhoppnin­gen är att det ska bli mindre köer för bilisterna och bättre flöde. OMLEDNING. Här ska den befintliga vägen gå, tanken är att trafiken ska ledas om i oktober eller november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden