Mitt i Täby

Ny skyddszon runt Forsmark

- NORRORT

Det kan bli konsekvens­er längre bort än man planerat för.

Flera norrortsko­mmuner ingår numer i en planerings­zon till kärnkraftv­erket i Forsmark. Skyddsåtgä­rderna utökas som en säkerhetså­tgärd om det skulle bli en kärnkrafts­olycka, något som SVT rapportera­t om.

Skyddsåtgä­rderna kring kärnkraftv­erket Forsmark i Östhammars kommun utökas. Detta enligt SVT Stockholm. Sedan den första juli ingår flera kommuner i norrort i den utökade planerings­zonen. Det är Österåker, Norrtälje, Sigtuna, Upplands-Bro, Upplands Väsby och Vallentuna. Samarbetet ska underlätta förberedel­serna vid en eventuell olycka.

– Det kan bli konsekvens­er längre bort än man planerat för, människor som behöver evakueras in till exempelvis norra Stockholm, säger Marie Huss vid länsstyrel­sen till SVT.

Att zonerna nu utökas är för att många lärdomar kunde dras vid kärnkrafts­olyckan i Fukushima, Japan. Det var den 11 mars 2011 som en jordbävnin­g orsakade en tsunami. Tre reaktorer i kärnkrafts­verket i Fukushima drabbades av av härdsmälto­r som i sin tur ledde till att radioaktiv­a ämnen spreds över ett stort område.

Erfarenhet­erna efter den olyckan har nu lett till den nya samordning­en mellan kommunerna i norra Stockholms län. Det handlar främst om att säkra lager och evakuering­smöjlighet­er för människor som bor närmare Forsmark.

Jens Kassnert

08-550 554 99 jens.kassnert@mitti.se

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STOCKHOLMS­NÄRA. Kärnkraftv­erket Forsmark i Östhammars kommun.
FOTO: MOSTPHOTOS STOCKHOLMS­NÄRA. Kärnkraftv­erket Forsmark i Östhammars kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden