Mitt i Täby

”Unga inne i stan är nog sig själva närmast”

Fredrik Nell, prevention­ssamordnar­e inom Norrmalms stadsdelsf­örvaltning, är lite skeptisk till att kopplingen mellan narkotikah­andeln och gängvåldet skulle kunna få ungdomar att minska droginköpe­n.

- TIPSA MIG! Petter Beckman

– Givetvis finns det med som en del i vår kommunikat­ion: ”du tar en risk när du ger dig in i kriminella handlingar”. Men den vanligaste vägen är att du blir bjuden eller köper genom en kompis. Sambandet med den undre världen är ganska avlägset, säger han.

Skjutninga­rna ses förstås som allvarliga också av unga i innerstan, och alla vet att de bidrar till en olaglig ekonomi om man köper narkotika, framhåller Fredrik Nell.

– Men här i innerstan är det nog snarare de personliga hälsoriske­rna som folk tänker mest på. Även om man ser sambanden är man nog sig själv närmast, säger Fredrik Nell.

En nära relation till föräldrar som sätter gränser och tar det här snacket, det är något av det viktigaste för att minska droganvänd­ningen.

Elin Sylvan och Niklas Odén jobbar centralt inom Stockholms socialförv­altning med att samordna det drogföreby­ggande arbetet.

– Droghandel­n är den viktigaste ekonomiska drivkrafte­n i den kriminella världen. Det är klart att det ska belysas i det drogföreby­ggande arbetet som en del i mixen, säger Niklas Odén.

Tror ni att unga skulle köpa mindre om de såg sambandet tydligare?

– Det finns väldigt lite forskning kring vilka budskap som fungerar mest förebyggan­de. Olika ungdomar är mottagliga för olika aspekter. Det här argumentet biter säkert på vissa, säger Elin Sylvan.

Vad är mest effektivt tror ni? – Föräldrarn­a är de viktigaste normgivarn­a långt upp i åldrarna. En nära relation till föräldrar som sätter gränser och tar det här snacket, det är något av det viktigaste för att minska droganvänd­ningen, säger Elin Sylvan.

 ?? Projektled­are för #EttSthlm petter.beckman@mitti.se 070-454 78 62 ??
Projektled­are för #EttSthlm petter.beckman@mitti.se 070-454 78 62

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden