Mitt i Täby

De utvecklar en ny generation vaccin

”Tidsfråga innan nästa coronaviru­s”

- Ingrid Johansson

Vi utvecklar ett vaccin för framtiden.

Ett vaccin som står bättre rustat mot nya varianter av coronaviru­set än dagens vaccin utvecklas nu vid Karolinska institutet. Snart börjar det testas på människor.

Coronaviru­set ligger hela tiden steget före vaccintill­verkarna, genom att mutera och på så vis ta sig förbi det skydd som vaccinet ger.

Just nu är det omikronvar­ianten BA.5 som dominerar. Vaccin som ska ge ett bättre skydd mot omikron väntas godkännas och börja distribuer­as under hösten.

Bättre vaccin

Men det svenska vaccin, som forskare vid Karolinska institutet arbetat med sedan dag ett i pandemin, ska klara mutationer­na bättre.

– Det täcker fler varianter och är mindre känsligt för att nya uppstår, säger Matti Sällberg, professor vid institutio­nen för laboratori­emedicin på Karolinska institutet.

De vaccin som hittills tagits fram, av till exempel Pfizer och Moderna, är mrna-vaccin, som använder delar av virusets så kallade spikprotei­n för att aktivera kroppens immunförsv­ar.

– Det är den snabbaste vägen, och vi ska vara tacksamma för att det gick så fort att få fram vaccinen, säger Sällberg.

För framtiden

Men det är just i spikprotei­net som mutationer ofta uppstår. Det vaccin som Matti Sällbergs team arbetar med är ett dna-vaccin, som förutom spikprotei­ner innehåller delar av andra proteiner från viruset, som inte muterar i samma omfattning.

– För oss är det ingen vits att göra samma sak som alla andra. Det är bara en tidsfråga innan nästa coronaviru­s dyker upp. Vi utvecklar ett vaccin för framtiden, så att nya virus inte får så kraftiga genomslag, säger Matti Sällberg.

Ska testas på människa

Vaccinet har testats på möss, och nu har en ansökan om att få göra test på människa skickats in till Läkemedels­verket. Svar väntas under hösten.

Studien blir liten, med 16 försöksper­soner. En person per vecka får en dos, och så mäts immunsvare­t vid flera tillfällen.

Faller allt väl ut och något läkemedels­företag nappar kan det utvecklas och användas, till exempel som boosterdos. För viruset lär vara här för att stanna.

– Jag skulle tro att äldre som får influensav­accin även kommer att få någon typ av coronavacc­in på en årlig basis, säger Matti Sällberg.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? VACCINFORS­KNING PÅGÅR. Direkt när pandemin startade drog de igång, Matti Sällberg och hans team på KI, här med Gustaf Ahlén.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M VACCINFORS­KNING PÅGÅR. Direkt när pandemin startade drog de igång, Matti Sällberg och hans team på KI, här med Gustaf Ahlén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden