Mitt i Täby

Region Stockholm har högsta dödstalen

-

4 845 personer har avlidit med covid-19 som dödsorsak i Region Stockholm.

Räknat per 100 000 invånare hör regionen till de värst drabbade i landet.

Totalt i hela landet har 16 912 personer dött av sjukdomen. Det ger 162 dödsfall per 100 000 invånare. Siffrorna gäller fram till den 8 augusti.

I Region Stockholm är dödstalen högre än i resten av riket: 202 dödsfall per 100 000 invånare. Bara Gävleborg (227) och Västernorr­land (204) har fler.

Region Gotland har klarat sig bäst, med 83 dödsfall per 100 000 invånare.

Många dog i första vågen

Enligt Erik Wahlström, utredare vid Socialstyr­elsen, har det stor betydelse hur hårt drabbad en region var tidigt i pandemin.

– Framför allt den första vågen slog ojämnt över landet, med många dödsfall på vissa håll, säger han.

Även inom en region kan skillnader­na vara stora. Högst dödstaI i Region Stockholm har Upplands Väsby, med 271 avlidna per 100 000 invånare. Vaxholm ligger lägst, med 76 avlidna.

– Åldersförd­elningen i en kommun påverkar mycket. Där det finns många äldreboend­en är dödstalen ofta högre, säger Erik Wahlström.

Socialstyr­elsen har funnit att äldre som har hemtjänst och därmed exponeras för många människor löper större risk att bli sjuk och dö. Även socioekono­mi, där sämre allmänhäls­a och stor

exponering för smitta, är av betydelse.

Men den enskilt starkaste riskfaktor­n är hög ålder. För att kunna jämföra regioner och kommuner brukar statistike­rna åldersstan­dardisera dödstalen. Man räknar då fram en åldersförd­elning som är likadan över hela landet, och baserar statistike­n på det.

Räknat på det viset har Region Stockholm de högsta dödstalen i hela landet, med 255 döda per 100 000 invånare. Om man således tar hänsyn till att Stockholm har en relativt ung befolkning ser man att covid-19 slog hårdast här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden