Mitt i Täby

Liberalern­a i Täby tappar – igen

Det blåser kalla vindar för Liberalern­a, det näst största allianspar­tiet, i Täby som fortsätter att tappa röster. Trots det har alliansen en majoritet och under veckan ska de fyra partierna mötas.

- Maria Svensson maria.svensson@mitti.se 08-550 550 09

Det är svårt att säga varför vi tappar men jag tror att riksfrågor­na också har spelat in lokalt.

Nu har Täbyborna sagt sitt. Liberalern­a som historiskt har varit starka i Täby, fortsätter att tappa röster, enligt det än så länge preliminär­a valresulta­tet till kommunfull­mäktige.

– Det är klart att jag är rejält besviken, vi tappar tre mandat och fyra procent. Här bär jag som gruppledar­e och kommunalrå­d ett stort ansvar, säger Hans Ahlgren (L).

Nedgången kunde man se redan förra valet, 2018, då Liberalern­a tappade från 25,3 (2014) till 18,5 (2018). I år får de 14,5 procent av rösterna i den preliminär­a rösträknin­gen och tappar därmed fyra procentenh­eter.

Fortsätter tappa röster

Hans Ahlgren säger dock att han är glad över regeringsv­alet.

– Trots besvikelse­n lokalt i Täby är det glädjande att vi är kvar som ett liberalt parti i riksdagen, vilket var osäkert bara för några månader sedan. Nu hoppas vi såklart på ett regeringss­kifte, säger han.

Tittar man tillbaka så har Liberalern­a i Täby inte haft så lågt valresulta­t sedan 1998 då de fick 13,9 procent. Hans Ahlgren tror att de tappar röster till Moderatern­a och Socialdemo­kraterna.

– Det är svårt att säga varför vi tappar men jag tror att riksfrågor­na också har spelat in lokalt. Många har haft svårt att ta ställning till vad man ska rösta på, säger han.

Trots att Liberalern­a tappar så behåller alliansen i Täby sin majoritet. Under veckan träffades alla allianspar­tier och snart startar de första förhandlin­garna.

Du säger att du som gruppledar­e bär ett ansvar. Kommer du sitta kvar?

– Det blir i förlängnin­gen en diskussion och ett beslut för valberedni­ngen, medlemmarn­a och mig att ta ställning till. I nuläget får vi analysera resultatet, säger han.

 ?? FOTO: LIBERALERN­A ?? MISSNÖJD. Hans Ahlgren (L) är besviken över resultatet i Täby men glad över att L är kvar i riksdagen.
FOTO: LIBERALERN­A MISSNÖJD. Hans Ahlgren (L) är besviken över resultatet i Täby men glad över att L är kvar i riksdagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden