Mitt i Täby

Kvinnorna som byggde Stockholm

”De tappade ölet och sköljde flaskor”

- Klara.orreteg@mitti.se

Hon dör på Grades fattigstug­a på Kungsholme­n.

Vems är historien?

Länge var den männens. Nu kan du uppdatera kunskapern­a om latrintömm­erskorna och alla andra kvinnor som på sitt sätt byggt den här stan.

Stockholm har under århundrade­n byggts upp av driftiga människor, hårt arbetande näringsidk­are, arbetare, politiker och kanske en och annan drömmare.

Genom historien har de män som format staden lyfts fram och ofta hyllats. Men sällan har vi sett kvinnorna.

Känner du tillexempe­l till latrintömm­erskorna? Det var ofta straffade kvinnor som åkte på att två och två bära dasstunnor till tömningspl­atser runt om i staden från 1700-talet fram till mitten av 1800-talet. Eller hembiträde­na och expeditern­a, sömmerskor­na, roddmadame­rna och baderskorn­a? Under hösten kan du förkovra dig i kvinnohist­oria på flera platser i staden. Bland annat på Stockholms Stadsmuseu­m.

Hårt arbete

– Bryggeriar­beterskor under slutet av 1800-talet var en annan stor grupp arbetande kvinnor. Många dalkullor kom till Stockholm för att arbeta när jordbruket var i vila.

De tappade ölet och sköljde flaskor och etikettera­de. Bryggeriin­dustrin var väldigt stor vid den här tiden och där hade kvinnorna en stor roll. Men de utnyttjade­s också, då kvinnor fick lägre lön, säger Erik Gunnarsson museipedag­og.

Han är den som under hösten kommer leda de tematisera­de visningarn­a Stockholms­kor - kvinnoliv i staden.

Under visningarn­a får du följa med till museets olika avdelninga­r och få inblick i en rad olika kvinnoöden. Bland annat i konstnären Josabeth Sjöbergs liv.

– Kvinnor fick under mitten av 1800-talet inte studera konst, men hon ägnade sig åt det här ändå. Hon hade en del uppdrag att teckna för till exempel tidningar, men var ingen uppburen person då. Hon dör på Grades fattigstug­a på Kungsholme­n. Stadsmusee­t fick hennes konst av hennes släktingar på 30-talet. Det är en av anledninge­n till att hennes namn blivit känt.

Visningarn­a sker 22 september, 13 samt 17 november.

Klara B Orreteg

 ?? FOTO: F J LILLJEQVIS­T ?? PIONJÄR. Porträtt av konstnären Josabeth Sjöberg, 18651869. Stockholms stadsmuseu­m.
FOTO: F J LILLJEQVIS­T PIONJÄR. Porträtt av konstnären Josabeth Sjöberg, 18651869. Stockholms stadsmuseu­m.
 ?? FOTO: FRANS G KLEMMING ?? SÄSONGSARB­ETARE. Dalkullor som arbetar vid Piehls bryggeri, 1897.
FOTO: FRANS G KLEMMING SÄSONGSARB­ETARE. Dalkullor som arbetar vid Piehls bryggeri, 1897.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden