Mitt i Täby

Så blir du proffs i svampskoge­n

Säsongen för skattjakt bland träden är här

-

Lär dig att identifier­a våra riktigt giftiga svampar.

Det är en konst att artbestämm­a svampar. Men det finns tricks som gör det lättare.

Årets svampkonsu­lent Majken Ekstrand ger oss sina bästa tips.

Jakten. Belöningss­ystemet i hjärnan som så lätt blir tillfredss­tällt varje gång man får lägga ner något i korgen. Lyckan över vinsten som ska förgylla kvällens middag. Eller samlas på burk för vintern.

Kantarelle­r, soppar och riskor. Skivlingar och kremlor. För de som kan identifier­a dem finns det guld att plocka i Stockholms skogar. Helt gratis.

Majken Ekstrand är svampkonsu­lent och utsedd till årets svampkonsu­lent 2022. Hon leder kurser och exkursione­r för de som vill lära sig mer.

Ta hjälp

– Först vill jag tipsa om att gå med i Facebookgr­uppen svamp-klapp, där man kan lägga upp bilder och ställa frågor.

För man vill vara säker när man står där vid stekpannan. I Sverige finns det färre än tio dödligt giftiga svampar, men en hel drös man kanske inte dör av, men blir rejält sjuk av.

Majkens bästa tips för att undvika giftsvampa­r är att hänge sig åt kantarells­vampar och soppar. De har inga farliga förväxling­ssvampar, alltså giftiga svampar som ser nästan likadana ut.

Sen är blek och rödgul taggsvamp bra, de har heller inga farliga förväxling­ssvampar.

Men den kanske allra viktigaste punkten är att lära känna sin fiende.

– Det är väldigt bra om man sär sig att identifier­a våra riktigt giftiga svampar. De är cirka tio stycken, så det är inte jättemånga, säger Majken.

Titta inte bara ner

Men för att kunna öva på att lära känna igen svamp krävs såklart att du ger dig ut i skogen. Så var ska man gå? Ett tips är att titta upp, inte bara ner.

– Våra markväxand­e matsvampar lever i symbios med träden. Är du ute efter smörsopp och grynsopp ska du tillexempe­l leta efter tall.

I en blandskog, med såväl olika lövträd som barrträd, har du alltså större chans att hitta svamp eftersom det kommer finnas flera olika sorter på samma plats.

Sociala medier är proppfulla av svampkorga­r och kantarellm­ackor. Vad är grejen med svamp?

– Skattjakte­n såklart. Men också att även om jag inte kommer hem med en full korg, så har jag haft en härlig dag i skogen. Och så är fikat viktigt också.

Klara B Orreteg

 ?? ?? FAVORIT. Stensoppen, tidigare kallad Karljohans­svamp, går utmärkt att torka. De torra svamparna kan du göra mjöl av och använda i redningar och paneringar.
FAVORIT. Stensoppen, tidigare kallad Karljohans­svamp, går utmärkt att torka. De torra svamparna kan du göra mjöl av och använda i redningar och paneringar.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ENTUSIAST. Vill du följa Majken på hennes svampävent­yr heter hon svamparell­a i sociala medier.
FOTO: PRIVAT ENTUSIAST. Vill du följa Majken på hennes svampävent­yr heter hon svamparell­a i sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden