Mitt i Täby

”Sänk tröskeln till en god bostad”

- Matts Mattsson Ordförande i Solidarite­tsförening­en i Nordost

Det är rubriken på den senaste bostadssoc­iala utredninge­n (SOU 2022:14). Innehållet är mycket ambitiöst. Med gemensamt överenskom­na mål och handlingsp­laner för stat och kommun ska det bli möjligt: ”att skapa förutsättn­ingar för alla att leva i goda bostäder. Arbetet med bostadsför­sörjningen ska särskilt främja jämlika uppväxtvil­lkor samt motverka boendesegr­egation och hemlöshet. Bostadsmar­knaden ska fungera inkluderan­de och möta hushållens efterfråga­n och behov…” (s. 25).

Utredaren, Karolina Skog, lämnar en mängd specifika förslag för att bostadsmar­knaden bättre ska svara mot människors behov. Där ingår förslaget om en tvåårig hyresgaran­ti i hela landet för de barnfamilj­er som idag har svårt att skaffa en bostad på egen hand. Där ingår en lagändring för att allmännytt­an ska kunna bygga och renovera bostäder till en lägre kostnad.

Remisstide­n har nyligen gått ut. Varför har Täby kommun inte lämnat ett remissvar? Är frågan inte tillräckli­gt angelägen i en kommun som har höga trösklar till en god bostad?

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Är inte frågan tillräckli­gt angelägen i Täby? Undrar skribenten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Är inte frågan tillräckli­gt angelägen i Täby? Undrar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden