Mitt i Täby

Allt fler patienter vårdas på sjukhus med covid-19

Nu ökar antalet covidpatie­nter vid regionens sjukhus. 313 vårdas nu, varav fem i intensivvå­rd.

- Ingrid Johansson

Antalet patienter som är inlagda på regionens sjukhus med covid-19 har nu ökat kraftigt för tredje veckan i rad.

Tisdagen den 20 september rapportera­s 313 patienter, vilket är 54 fler än förra tisdagen. Av dem vårdas fem i intensivvå­rd.

– För den som blir så sjuk av covid-19 att de behöver sjukhusvår­d innebär det ett svårt lidande. För hälso- och sjukvården innebär det en fortsatt hög belastning där kapacitete­n skulle behövas för att beta av den vård som blivit framskjute­n under pandemin, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, på regionens webb.

I slutet av sommaren förutspådd­e Folkhälsom­yndigheten en kraftig ökning av smittsprid­ningen, med en topp i slutet av september.

Enligt prognosen skulle det kunna handla om mellan 8 500 till 11 200 smittade i Region Stockholm under sista veckan i månaden, varav ungefär 450 -580 på sjukhus.

Riktigt där är vi inte. Men fortsätter smittsprid­ningen i den här takten handlar det om ett par veckor. Den senaste varianten av omikron, BA.5, har visat sig vara mycket smittsam och kan smita förbi vaccinet.

Nya vacciner

Uppdaterad­e vacciner levereras nu, från Pfizer och Moderna, som ska ge bättre skydd mot omikronvar­ianten BA.1. Ytterligar­e ett vaccin från Pfizer, uppdaterat

även mot BA.4 och BA.5, väntas komma i oktober.

Johan Bratt uppmanar nu till vaccinerin­g:

– Det finns gott om tider att boka och vissa vaccinatio­nsmottagni­ngar erbjuder också drop-in-tider. Vaccinet är säkert och ger ett gott skydd mot ett allvarligt sjukdomsfö­rlopp, säger han.

60,1 procent av regionens befolkning över 18 år har nu tagit tre doser vaccin. 20,6 procent har fått fyra doser.

 ?? FOTO: ARKIVBILDE­R ?? CHEFLÄKARE. Johan Bratt manar till vaccinerin­g, för att slippa bli allvarligt sjuk i covid-19.
FOTO: ARKIVBILDE­R CHEFLÄKARE. Johan Bratt manar till vaccinerin­g, för att slippa bli allvarligt sjuk i covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden