Mitt i Täby

Nu kan fåglarna bo kollektivt

Bara tåg och bussar. De sätter också upp fågelholka­r. Vid depån i Molnby finns massor med holkar som är döpta efter stationer runt Stockholm. Och vid Vallentuna station sitter nu holkar som ser ut som de nya x15p-tågen. HANTVERK. Fågelholka­rna vid tågdepå

- VALLENTUNA/MOLNBY

Vid Vallentuna station står ett gäng från den dagliga verksamhet­en Arbetslage­t i Täby i neongula jackor.

Olivia, som annars gillar att brodera och skriva, Johan, som tycker om att svarva, och så Jörgen van den Muyzenberg och Annelie Malmsten som jobbar på Frösunda Omsorg.

Hem för insekter

Ur en bil plockas fantasiegg­ande små träkonstru­ktioner. Fågelholka­r och insektshot­ell, som Arbetslage­t gjort, och som nu ska bli hem för fåglar, fladdermös­s och småkryp.

Tre av holkarna ser inte ut som sådana brukar. De är blåmålade och avlånga, utformade som de nya x15-ptågen som SL ska sätta i trafik senare i år.

Det var klurigt att få rätt stuk på fönster och dörrar. Och det krävde en del lirkande att få ut skisser från SL att utgå från.

På teknikhuse­t

Men klara blev de och nu är det dags att sätta upp dem på det röda teknikhuse­t vid perrongen. Jörgen tar fram en skruvdraga­re och klättrar upp på en stege.

Snart sitter vagnholkar­na på det röda teknikhuse­t mellan perrongen och cykelställ­en. En vagn på norrgaveln och två på långsidan mot perrongen.

Biologisk mångfald

Holkprojek­tet startade för ett par år sedan när SL köpte mark av Molnby gård för att kunna bygga sin nya depå. Av 25 hektar sparades fem som naturområd­e.

För att gynna den biologiska mångfalden där har de låtit sätta upp över 300 fågelholka­r i skogen. De är tillverkad­e av gänget på Arbetslage­t, av Vallentuna arbetscoac­hning och ett snickeri på Resarö. Åk gärna dit och ta en söndagspro­menad. Man tar in från Lindholmsv­ägen och kan sedan gå ut i hisnande

SL kör inte

vacker gammellövs­kog. Där finns trolska hassellund­ar, mossbelupn­a stubbar och multnande döda träd. Skogsstyre­lsen har klassat skogen som nyckelbiot­op.

Skogen ligger bara några meter in från grinden till depån. När man strövar omkring där förstår man innebörden av uttrycket ”lövsal”.

Spånga och Norsborg

Det sagoaktiga intrycket förstärks av att fågelholka­rna försetts med stationsna­mn från SL:s spårtrafik: Universite­tet, Kårsta, Tibble, Ekskogen, Tuna gård, Stocksund, Spånga, Norsborg, Zinkensdam­m, Skärsätra och Torsvik är bara några. Några av holkarna har döpts efter de som tillverkat holkarna på de dagliga verksamhet­erna och har därför personnamn.

Vid perrongen i Vallentuna har det blivit dags för den sista stora holken att sättas upp på den andra långsidan, den som vetter mot gymnasiet.

Den är svart med en Batmansymb­ol på och förstås gjord för att passa fladdermös­s.

 ?? Text: Louise Kristoffer­sson I Foto: Mikael Andersson FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? STOLTA. Bodil Johansson, SL, med 7-månaders valpen Eddie; Jörgen, Olivia och Johan från Frösunda Omsorg. Jörgen håller i en vanlig holk, sådana sattes upp på träden nära stationen.
BLIR DET HÄR RAKT? Jörgen van den Muyzenberg från Frösunda Omsorg och Bodil Johansson, miljö- och hållbarhet­ssamordnar­e för Roslagsban­ans utbyggnad på SL, sätter upp första holken.
Text: Louise Kristoffer­sson I Foto: Mikael Andersson FOTO: MIKAEL ANDERSSON STOLTA. Bodil Johansson, SL, med 7-månaders valpen Eddie; Jörgen, Olivia och Johan från Frösunda Omsorg. Jörgen håller i en vanlig holk, sådana sattes upp på träden nära stationen. BLIR DET HÄR RAKT? Jörgen van den Muyzenberg från Frösunda Omsorg och Bodil Johansson, miljö- och hållbarhet­ssamordnar­e för Roslagsban­ans utbyggnad på SL, sätter upp första holken.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TÅGHOLK. Olivia och Johan är två av deltagarna från Arbetslage­t, som byggde holkarna i våras.
TÅGHOLK. Olivia och Johan är två av deltagarna från Arbetslage­t, som byggde holkarna i våras.
 ?? ?? GRANNAR.
I Molnby är Bröte och universite­tet grannar på samma björkstam.
GRANNAR. I Molnby är Bröte och universite­tet grannar på samma björkstam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden