Mitt i Täby

Sprej i näsan i stället för spruta i armen

-

En dusch med nässprejen. Så kan framtidens vaccin mot coronaviru­set ges – och det kan vara väl så effektivt som ett stick i armen.

De som har antikroppa­r mot coronaviru­set i näsan löper hälften så stor risk att smittas av omikron. Och antikroppa­r i näsan, det har framför allt de som en gång drabbats av infektione­n.

Det är det senaste rönet från den så kallade Community-studien, som sedan våren 2020 pågår vid Danderyds sjukhus.

– Vi har nu för första gången kunnat visa att SARS-CoV-2-antikroppa­r i luftvägarn­a faktiskt skyddar mot omikroninf­ektion, säger Charlotte Thålin, forsknings­ledare vid Danderyds sjukhus i ett pressmedde­lande.

Smittade trots vaccin

När de studerade 338 personer som fått tre doser vaccin hade 57 av dem, som inte var infekterad­e vid studiens start, nu smittats med omikron-varianten. Det trots höga halter antikroppa­r i blodet efter vaccinerin­gen. Forskarna mätte även nivåerna i luftvägarn­a, och fann att höga halter där halverade risken för att bli smittad.

– Nu befinner vi oss i ett läge med omikron som smittar trots flera doser av dagens vacciner som ges i muskeln. Det är lockande att tro att ett vaccin som i stället ges via näsan/luftvägarn­a, där viruset tar sig in i kroppen, skulle kunna väcka ett liknande immunsvar lokalt som naturlig infektion och därmed stoppa viruset i ett tidigare skede, säger Thålin.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VACCINSPRE­J. De som haft covid-19 har högre immunförsv­ar i luftvägarn­a.
FOTO: MOSTPHOTOS VACCINSPRE­J. De som haft covid-19 har högre immunförsv­ar i luftvägarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden