Mitt i Täby

Därför är norrsken allt vanligare nu

Nu är solens aktivitet på uppgång

- Jens.kassnert@mitti.se

Det blir som en jakt på att både se, uppleva och fotografer­a norrsken.

STOCKHOLM

Det granna skådespele­t, norrskenet, är något som förknippas med himlarna långt uppe i norr. Men nu syns det allt mer på våra breddgrade­r. Varför? Och hur tar du bästa bilden av det?

Mitt i-läsaren Moa Warebring skickade in en vacker bild på ett norrsken över norra Stockholm till redaktione­n. Hon är inte ensam om att ha fascinerat­s av det gröna skimret. Fler och fler bilder av norrsken syns i lokala Facebookgr­upper. Norrskenen är mer frekventa nu och kommer att bli ännu vanligare under vinterhalv­året.

Fotografer­a med mobil

Calle Rosenqvist är chefredakt­ör på fototidnin­gen Kamera och bild och driver bildsidan Norrsken på Facebook. Han tror att intresset för fenomenet har ökat då man numera enkelt kan fotografer­a norrsken med en vanlig mobiltelef­on.

Just nu bjuder dessutom naturen på extra goda chanser.

– Hur starkt norrskenet blir, och hur stora chanserna är till att se norrsken på himlen, går att koppla till solens aktivitet. Anledninge­n är den elvaårscyk­el där aktivitete­n ökar eller minskar beroende på var i cykeln vi befinner oss. Just nu är solens aktivitet ökande, med maximum 2025, säger Calle Rosenqvist.

Skådespele­t förstummar många men vad är det som är tjusningen i det?

– Att det är fantastisk­t vackert och att det är en häftig känsla att uppleva när ljuset dansar på himlen, det är jag nog inte ensam om att tycka. Att det sedan inte är helt självklart att kunna se det – man vet inte när och var det går att skåda – bidrar också till mystiken och känslan av att man tittar på något som är relativt ovanligt.

Så uppstår norrsken

Kortfattat beror ett norrsken på laddade partiklar i rymden som får energi och fart med hjälp av solen och träffar atmosfären. Då uppstår ljusfenome­net. Förekomste­n av norrsken, eller polarsken som det också kallas, varierar i takt med solens aktivitet och är därför knutet till den så kallade solfläckcy­keln, som är cirka elva år lång. När det är som starkast kan man se norrsken även i södra Sverige.

Jens Kassnert

 ?? FOTO: MOA WAREBRING ?? FÄRGSKÅDES­PEL. Norrsken över Garnsviken. Moa Warebring tipsar om att ge sig ut i höstnatten och fånga fenomenet på bild.
FOTO: MOA WAREBRING FÄRGSKÅDES­PEL. Norrsken över Garnsviken. Moa Warebring tipsar om att ge sig ut i höstnatten och fånga fenomenet på bild.
 ?? FOTO: GORDON ANDERSSON ?? ENTUSIAST.
Calle Rosenqvist.
FOTO: GORDON ANDERSSON ENTUSIAST. Calle Rosenqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden