Mitt i Täby

Tidskapsel­n från 1700-talet öppnad

SPÄNNING. Historiska dokument i ljuset

-

Det hade varit ett antiklimax om allt bara var uppluckrat.

Under en högtidlig ceremoni öppnades de tidskapsla­r som hittats i Storkyrkan­s topp.

– Det är det finaste 1700-talsdokume­nt jag har sett, säger antikvarie­n Max Laserna.

Det var ungefär ett år sedan de tre kapslarna hittades, i samband med kyrkans renovering. Den äldsta var från 1742, de andra två från 1902 och 1930.

Nyligen hölls en ceremoni där vi äntligen skulle få se vad som gömde sig i skrinet.

Det gick nästa att ta på spänningen i kyrkan när Robert Edman från Kyrkans fasighetss­amverkan öppnade locket på lådan från 1742.

”Sjukt spännande”

I den låg en minnesskri­ft över det årets renovering, med namn på personer inblandade i projektet.

”Åhr 1736 togs thet gamla höga tornet neder, alt intil tornmuren. Åhr 1742 blef thetta thornet fullbordat...” inleddes texten.

– Det var sjukt spännande. Det var princip vad vi trodde. Vår vision med den renovering vi gör nu är att återställa kyrkan till 1743 års årsring, och den här visar svart på vitt att vi varit rätt ute, sade Robert Edman efter ceremonin.

I kapseln från 1902 fanns bland annat en bit plåt från det gamla taket, papper med namn på alla plåtslagar­e som varit med, dagstidnin­gar (en Social-Demokraten från 24 oktober det året) och ett tecknat porträtt av en skäggig man.

Omfattande redogörels­e

I det senaste skrinet, från 1930, fanns en omfattande redogörels­e av renovering­en av kyrkans torn, bland tidningarn­a ett nummer av Veckojourn­alen, en handsmidd spik modell större och en plåtbit.

– Det är roligt att plåtbiten fanns kvar. Det är troligen den som hittades utanför kyrkans entré och att man hittade den var en av anledninga­rna till att kyrkan åter renoverade­s, säger antikvarie­n Max Laserna, som också var på plats.

Lättläst och elegant

Mest imponerad var han av den äldsta kapselns innehåll.

– Det kändes fantastisk­t. Det är det finaste 1700-talsdokume­nt jag sett. Jag var lite orolig att det skulle vara svårt att tyda, men det var lättläst och elegant skrivet. Kapslarnas innehåll ska läggas tillbaka efter att det studerats, tillsamman­s med en ny kapsel med innehåll från nutiden. Vid ceremonin närvarade även en grupp barn från Storkyrkos­kolan som fick ge teckningar till framtiden.

 ?? ??
 ?? ?? SPÄNNANDE. Tidkapsel från 1736 som hittades i Storkyrkan.
PRISVÄRD. Husmodern kostade 35 öre 1930.
SPÄNNANDE. Tidkapsel från 1736 som hittades i Storkyrkan. PRISVÄRD. Husmodern kostade 35 öre 1930.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? HÄLSNING FRÅN FÖRR. Max Laserna, Robert Edman, Jan Borg och Karin Calissendo­rff visar upp dokumentet som låg i kapseln från 1700-talet.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ HÄLSNING FRÅN FÖRR. Max Laserna, Robert Edman, Jan Borg och Karin Calissendo­rff visar upp dokumentet som låg i kapseln från 1700-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden