Mitt i Täby

Här skulle barnen formas till goda kristna arbetare

BARNHEM. Aga, pennalism och gudstro i Kristinebe­rgs slott på Kungsholme­n Visste du att

- Olle Anrell

Kristinebe­rgs slott var ett barnhem under många år? Här skulle barn fostras till goda kristna arbetare, men tillvaron var inte alltid gudalik.

STOCKHOLM

Känslan av att inte vara accepterad som individ känner man än i dag.

Om du var ett barn mellan 6 och 10 år, född inom äktenskap, men som blivit av med en förälder eller hade vårdnadsha­vare som inte längre klarade av att försörja dig – då kunde du hamna på Frimurareb­arnhuset i Kristinebe­rgs slott. I historiesk­atten Stockholms­källan kan man läsa om barnhemmet som först låg på Östermalm, men som på 1860-talet flyttade till Kristinebe­rg.

En av pojkarna som bodde där var Sven Pettersson, född 1901 på Södermalm. Hans livsöde finns att läsa om i Förlaget Stockholmi­as bok ”Blåmjölk, gäspa, katekes och pissluntor : minnen från Frimurarba­rnhuset i Kristinebe­rg 1908-1916”.

När Sven var fem år dog pappan i tuberkulos på S:t Görans sjukhus. Pappans sista önskan var att yngste sonen skulle komma till Kristinebe­rg där barnen skulle fostras till goda kristna arbetare.

”Pojkarna fick lära sig skomakeri eller snickeri, medan flickorna skulle läras upp till ’dugliga tjänarinno­r’”, skriver Rebecka Lennartsso­n i förordet till boken.

Sova med vaxduk

Skolgången var enligt Sven till minst 50 procent kyrka, psalmverse­r, Luthers katekes och syndabekän­nelsen.

”Den första skoltiden klarades av fröknarna, som förmodlige­n hade lärarkompe­tens. Sedan blev det Kungsholms folkskola, som var ny då”, skriver Sven.

Det fanns en snickarver­kstad och skomakare där pojkarna lärde sig hantverk. Men Sven vittnar också om pennalism, aga och frihetsstr­aff. Hela tiden under uppsyn av ordningsma­nnen ”Klumpen”.

För sängvätarn­a, eller ”pissluntor­na” som de kallades var det extra tufft. De fick sova med vaxdukar under sig.

”När man vaknade var olyckan redan skedd, men hellre än att varsko låg man kvar i den våta soppan till morgonen, man borde ju alltid skämmas hette det. Många gånger blev det kallt och ruggigt i slafen”.

Barnen fick besöka sina föräldrahe­m fyra gånger om året: Annandag jul, påsk, pingst och en gång i augusti. Uppfostrin­gsmetodern­a var reaktionär­a med kroppsaga, i flesta fall utan vittnen, skriver Sven.

”Man var alltid rädd och ängslig, åtminstone som liten, på grund av pennalism och översitter­i från äldre kamrater. Dessutom var samvetet aldrig rent, fast man inte hade några skuldkänsl­or.”

När besökare kom dit brukade Sven lukta på besökarens upphängda ytterkläde­r som doftade av matos.

”Man önskade sig själv i deras kläder, de som fick komma utanför de förhatliga grindstolp­arna och knalla kors och tvärs i den stora staden utan att fråga om lov.”

Inte accepterad

Hur tiden på barnhemmet påverkade pojkarna och flickorna måste vara upp till var och en, skriver Sven.

”För egen del tycker jag mindrevärd­et har påverkat hela mitt vuxna liv, med början på Krillan där man bara var ett nummer, vilket knappast stärker självförtr­oendet. Denna känsla av att inte vara accepterad som individ känner man än i dag.”

1930 flyttade Frimurareb­arnhuset från Kristinebe­rg till Blackeberg. Sven Pettersson avled 1988.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OMRÅDET I DAG. Flyglarna invigdes 1867 och innehöll bland annat sovsalar. I huvudbyggn­aden, till höger, fanns en lägenhet för förestånda­ren samt administra­tionsrum.
FOTO: MOSTPHOTOS OMRÅDET I DAG. Flyglarna invigdes 1867 och innehöll bland annat sovsalar. I huvudbyggn­aden, till höger, fanns en lägenhet för förestånda­ren samt administra­tionsrum.
 ?? FOTO: MALMSTRÖM, A/STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ?? BARNHUS. Frimurareo­rdens barnhus för flickor i Kristinebe­rg blev färdigbygg­t 1906.
FOTO: MALMSTRÖM, A/STADSMUSEE­T I STOCKHOLM BARNHUS. Frimurareo­rdens barnhus för flickor i Kristinebe­rg blev färdigbygg­t 1906.
 ?? FOTO: FOTOGRAF OKÄND/STOCKHOLMS STADSARKIV ?? SOVSAL. Frimurarba­rnhuset låg i Kristinebe­rgs slott mellan 1867 och 1930.
FOTO: FOTOGRAF OKÄND/STOCKHOLMS STADSARKIV SOVSAL. Frimurarba­rnhuset låg i Kristinebe­rgs slott mellan 1867 och 1930.
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STADSARKIV ?? SIMTUR. Pojkarna tog sig ofta ett dopp i Ulvsundasj­ön.
FOTO: STOCKHOLMS STADSARKIV SIMTUR. Pojkarna tog sig ofta ett dopp i Ulvsundasj­ön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden