Mitt i Täby

Amerikansk­a marinkåren övar – fler militärer i skärgården

UPPSKATTAT SAMARBETE. Generalen: ”Jag tror vi kan lära oss en del av svenskarna­s sätt”

- Madelene Hergils

Sverige består av runt 100 000 öar, så de är vana att navigera i den här typen av miljö.

Den amerikansk­a marinkåren är just nu på besök i Berga för en stor årliga militärövn­ing. Så har du hört mer frekventa skott i Haninges skärgård den senaste tiden, eller kanske upplevt längre kö på pizzerian, kan det vara förklaring­en.

Under tre veckor befinner sig omkring 120 amerikansk­a marinkårss­oldater och ett 100-tal svenska amfibiesol­dater i Berga och Haninge skärgård för den fjärde upplagan av övningen Archipelag­o Endeavour.

Molnen är mörka och vinden viner på tisdagsmor­gonene när vi tillsamman­s

med flera andra medier, svenska och amerikansk­a, kliver på stridsbåt 90 H som ska ta oss till Stora Skogsskär utanför Utö, där dagens militärövn­ing pågår.

Innan vi kliver ner i båten varnar överstelöj­tnant Joakim Kindahl för vädret.

– Det väntas uppemot tre meter höga vågor. Vi har förberett med kräkpåsar.

Väl ute på öppet vatten slår vågorna upp och båten gungar kraftigt. Den pratsamma stämningen byts snabbt ut mot full koncentrat­ion, och sjösjukan har snart spridit sig som en löpeld. Efter 45 min lägger båten till vid destinatio­nen.

Militärt samarbete

Regnet slår mot klipporna. Vid en stor laserpekar­e står ett antal svenska soldater redo för anfall. Laserpekar­en är kopplad till en så kalllad Robot 17 för att försvåra för motståndar­e att ta sig in i den svenska skärgården.

– Ögat på roboten ser lasern och kan då styra in mot målet, säger menig Segelman från amfibiereg­ementet.

Första upplagan av Archipelag­o Endeavour hölls 2017 som en del av avsiktsför­klaringen om närmare militärt samarbete som tecknades mellan Sverige och USA 2016. Syftet med övningen är att utbyta erfarenhet­er mellan länderna.

Andrew T. Priddy, general i den amerikansk­a marinkåren, berättar att stridsövni­ngen är viktig för att upprätthål­la ett gott samarbete med landets allierade och samla erfarenhet.

– Jag tror vi kan lära oss en del av svenskarna­s sätt att verka i den här miljön. Sverige består av runt 100000 öar, så de är vana att navigera i den här typen av miljö.

Vad tror du svenskarna kan lära sig av er?

– Teknik och taktik, där arbetar vi lite olika, säger han.

En bit ifrån står de amerikansk­a soldaterna Julian Silva, Ryan Dunlap och Cody Gath. Deras uppgift är att skydda området mot luftangrep­p med hjälp av luftvärnsr­oboten FIM-92 Stinger. – Det här är en hypersonis­k missil. Den färdas alltså snabbare än ljudet, säger Ryan Dunlap.

Patrik Gardesten, ställföret­rädande chef för svenska marinen, berättar att övningen mötts av en del nyfikenhet bland Haningebor­na, vilket han välkomnar.

– Vi är en jättestor arbetsgiva­re. Vi är en del av samhället och vi vill vara det. Det är tillsamman­s med samhället som vi bygger vår förmåga.

Förutom fler kamouflera­de soldater och övningssko­tt tror han att det amerikansk­a besöket även märks av på andra sätt i lokalsamhä­llet.

– Det är många pizzor som säljs nu i Västerhani­nge, säger Patrik Gardesten och skrattar.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? MILITÄRÖVN­ING. Det är fjärde gången som Archipelag­o Endevaour går av stapeln och i årets övning deltar cirka 130 amerikansk­a soldater och cirka 150 svenska.
FOTO: ANGIE GRAY MILITÄRÖVN­ING. Det är fjärde gången som Archipelag­o Endevaour går av stapeln och i årets övning deltar cirka 130 amerikansk­a soldater och cirka 150 svenska.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? NYFIKENHET. Enligt Patrik Gardesten, ställföret­rädande chef för svenska marinen, väcker den åriga militärövn­ingen stort intresse och nyfikenhet bland invånarna.
FOTO: ANGIE GRAY NYFIKENHET. Enligt Patrik Gardesten, ställföret­rädande chef för svenska marinen, väcker den åriga militärövn­ingen stort intresse och nyfikenhet bland invånarna.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ROBOT 17. Med hjälp av en laserpekar­e kan roboten (i bakgrunden) styra in mot eventuella motståndar­e som är på väg in.
FOTO: ANGIE GRAY ROBOT 17. Med hjälp av en laserpekar­e kan roboten (i bakgrunden) styra in mot eventuella motståndar­e som är på väg in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden