Mitt i Täby

Partiet Nyans väcker frågan: Hur ska Stockholm hålla ihop?

KROCK. M: ”Vi behöver en värdegemen­skap” Nyans: ”Respektera våra olikheter”

-

”För ett Stockholm som håller ihop”. Partiet Nyans affischer har i veckor ropat ut sitt budskap från lyktstolpa­rna i Järva, Fittja, Skärholmen och Jordbro.

Och många har lyssnat. I en del av Rinkeby blev Nyans det största partiet med nästan 30 procent.

– Vi har visat att socialdemo­kraternas anti-muslimska politik inte går hem och att främlingsf­ientlighet­en i valrörelse­n får konsekvens­er, sa partiledar­en Mikail Yüksel vid en pressträff i Kista i förra veckan.

Men vad för slags konsekvens­er? Och vad menar Nyans med ”att hålla ihop”?

– Vi strävar efter ett samhälle där befolkning­en lever hand i hand med respekt för varandras olikheter, förklarar Mikail Yüksel vid pressträff­en.

Socialdemo­kraterna, som tappade tusentals förortsrös­ter till det nya partiet, är av motsatt uppfattnin­g.

– Nyans är ett extremt parti som har bedrivit valkampanj genom att spela på motsättnin­gar och sprida rädsla och splittring, säger Catharina Piazzolla, partisekre­terare för S i Stockholm.

Allt detta förnekas av Nyans företrädar­e. Målet är att fler ska känna sig delaktiga genom att minoritete­rs rättighete­r tas på allvar – framför allt religionsf­riheten, förklarar partiledni­ngen.

– Det är inte vi som vill separera. Det är den bristande respekten för religiösa uttryck som tvingar folk bort från samhället, sa partisekre­teraren Rami Hussein till Mitt i i våras.

Men det är inte bara socialdemo­kraterna som reagerat mot det nya partiets retorik – där socialtjän­sten, skolsystem­et och rättsväsen­det ofta misstänkli­ggörs för att medvetet diskrimine­ra muslimer.

– Sådana grundlösa anklagelse­r mot svenska myndighete­r riskerar att öka islamofobi­n eftersom det stärker fördomarna om att alla somalier och muslimer tänker så, säger Mustafa Ismail, ordförande i Somaliland­s Riksförbun­d.

Simon Sorgenfrei är professor i religionsv­etenskap på Södertörns högskola:

– Om Nyans spelar på muslimers känsla av att vara förföljda och diskrimine­rade av svenska samhället kan det bidra till att den motsättnin­gen – vare sig den är reell eller inte – förstärks, säger han.

Så hur ska splittring­en minska? Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd anser inte att Sverige ska backa en tum. Hans vision om sammanhåll­ning är en helt annan.

– Nyans vänder sig systematis­kt till de grupper som är minst etablerade, som är mest religiösa och som har synsätt som är mest svårförenl­iga med det svenska samhällets, säger han. Tvärtom

behöver övriga partier prata mycket tydligare om behovet av gemensamma värderinga­r, menar Ole-Jörgen Persson.

– Det behövs ett stort arbete för att Sverige ska bli en värdegemen­skap, där vi är någorlunda överens om synen på jämställdh­et, frihet och religionen­s roll i samhället. Det är den kanske viktigaste politiska uppgiften framöver.

Leder inte det bara till ännu starkare stöd för Nyans i den här väljargrup­pen?

– Kanske. Men jag ser ingen annan väg, svarar Ole-Jörgen Persson (M).

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Ole-Jörgen Persson (M).
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Ole-Jörgen Persson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden