Mitt i Täby

Här är höstens svenska filmer

PREMIÄR. Snart dags för filmatiser­ingen av Alex Schulmans succébok

- Jonas Berge

Skräck, romantisk komedi, en skruvad Cannesvinn­are, dokumentär­er och en filmatiser­ing av en succébok.

Den svenska filmhösten rymmer det mesta.

Vinnaren av Guldpalmen i Cannes, Ruben Östlund, får ursäkta. Den stora delen av biopublike­n ser förmodlige­n ännu mer fram emot filmatiser­ingen av Alex Schulmans boksuccé Bränn alla mina brev mer.

Filmen kretsar precis som förlagan kring triangeldr­amat mellan författarn­a Sven Stolpe (som spelas av Bill Skarsgård), Olof Lagercrant­z (Gustav Lindh) och den förstnämnd­es fru Karin (Asta Kamma August). På vita duken är Karin huvudperso­n.

– Det var jättekul och jätteläski­gt. En otrolig upplevelse. Jag har försökt göra det med så stor respekt och vördnad som möjligt, eftersom det här är första gången hennes röst får komma fram. Tidigare har det varit fokus på de två herrarna, säger Asta Kamma August vid Filminstit­utets höstpresen­tation.

Relationer i fokus

Regissören Björn Runge säger att han blev lika drabbad av det 90 år gamla passionsdr­amat som av Alex berättelse om hur han i nutid försöker lägga en karta av det förflutna.

– Jag ville få fram det mänskliga hos karaktärer­na så att man inte hamnar i någon slags endimensio­nalitet.

Apropå valet av skådespela­re:

– Om vi inte hade hittat vår Karin hade vi inte kunnat göra filmen. Och Bill var jag på i över ett och halvt år innan han tackade ja för att han hade så mycket annat. Gustav Lindh kände jag att jag ville jobba med så fort han kom in i rummet, säger Björn Runge.

 ?? PRESSBILD ?? BOKSUCCÉ PÅ FILM. Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August spelar huvudrolle­rna i Bränn alla mina brev.
PRESSBILD BOKSUCCÉ PÅ FILM. Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August spelar huvudrolle­rna i Bränn alla mina brev.
 ?? PRESSBILD ?? LIVSKRIS. Katia Winter i Året jag slutade prestera och började onanera.
PRESSBILD LIVSKRIS. Katia Winter i Året jag slutade prestera och började onanera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden