Mitt i Täby

Trots fostrets svaga hjärtljud – personal slog inte larm

- Ingrid Johansson

Fostrets hjärtljud var svaga och fostervatt­net bajsfärgat. Ändå dröjde det innan läkare anlände, och när barnet väl föddes var det livlöst.

Förlossnin­gsklinken vid Karolinska i Solna får nu skarp kritik.

Det var i början av 2020 som kvinnan kom in till Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna med värkar. Fosteröver­vakning med CTG kopplades in.

Efter ett par timmar flyttades hon till ett förlossnin­gsrum. Då bröts CTG-uppkopplin­gen. Övervaknin­gen hade då visat episoder med långsam puls, och nedgång i fostrets hjärtljud, informatio­n som nu gick förlorad.

”Patologisk­t”

I journalen fanns dock en anteckning om att CTGmönstre­t var ”misstänkt patologisk­t”.

Även den fortsatta CTGövervak­ningen hade ett patologisk­t mönster. Dessutom gick vattnet, som var missfärgat av bajs, vilket var ännu ett varningste­cken, enligt Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

Både de två barnmorsko­r som ansvarade för patienten och den läkare som tillkallad­es kritiseras nu.

Den första barnmorska­n gjorde inte någon riskbedömn­ing och tolkningen av CTG-kurvan var bristfälli­g. Barnmorska nummer två borde ha kallat på läkare tidigare, och läkaren borde ha satt in åtgärder, i stället för att avvakta och låta kvinnan föda fram barnet, anser Ivo.

Sjukhuset kritiseras också för att inte ha sett till att personalen­s tekniska kunskaper för uppkopplin­g för CTGregistr­ering var tillräckli­ga.

Bortglömd

Kvinnan, som anmält händelsen till Ivo, uppger att hon blev bortglömd och att utdrivning­sfasen blev långdragen. Hon menar att läkaren borde ha agerat när fosterljud­en försvann.

Barnet var livlöst när det föddes och försöken till återuppliv­ning misslyckad­es.

Sjukhuset har i sitt svar till Ivo uppgett att det var mycket hög belastning på avdelninge­n vid tidpunkten.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRLOSSNIN­G. Två barnmorsko­r och en läkare kritiseras för att inte ha agerat när ett barns hjärtljud försvagade­s.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRLOSSNIN­G. Två barnmorsko­r och en läkare kritiseras för att inte ha agerat när ett barns hjärtljud försvagade­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden