Mitt i Täby

Ny klinik ska ge fler vård för ätstörning

- Ingrid Johansson

Aleris, som driver en privat ätstörning­smottagnin­g vid Hötorget, får nu i uppdrag att även bedriva vård för regionens räkning där. 500 patienter om året ska de kunna ta emot.

I våras öppnade Aleris en privat specialist­vårdsklini­k för ätstörning­ar vid Hötorget. En första konsultati­on där kostar 1 390 kronor, uppgav de då.

Nu får de i uppdrag att även bedriva ätstörning­svård för Region Stockholms räkning. Detta då regionen beslutat att stärka ätstörning­svården, som dras med långa köer.

Extra pengar

Totalt hade regionen avsatt 228 miljoner miljoner kronor för 2022, och i vintras sköt man till ytterligar­e 30 miljoner kronor.

Fler vårdplatse­r ska skapas, både för dem som behöver läggas in och till dagverksam­het, hos Stockholms centrum för ätstörning och Mandoklini­kerna.

Ätstörning­svård bedrivs även inom den allmänpsyk­iatriska vården, och hälsooch sjukvårdsf­örvaltning­en har undersökt om vårdgivare där skulle kunna bidra mer.

Och hos Aleris fick de alltså napp. Företaget uppger att de kan ta emot 500

patienter om året.

Gott om plats

De har redan avtal med regionen om psykiatris­k vård för vuxna i nordöstra länet. Men de lokaler som finns där blir för små om uppdraget utökas, menar Aleris, samtidigt som det finns utrymme i deras lokaler vid Hötorget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden