Mitt i Täby

Robert drar på sig kvinnokläd­er

JUBILEUM. Den populäre komikern firar 30 år av gubbar med musikalen Tootsie

-

Sveriges populärast­e komiker är känd för sina porträtt av gubbar. Hösten 2022 syns han på affischer över hela stan iklädd paljettklä­nning.

Med åratal av rutin från lokalrevye­r och radiosatir hade komiken Robert Gustafsson börjat göra sig ett namn i medie-Sverige 1992. Så när Henrik Schyffert fick i uppdrag att sätta ihop ett gäng till tv-programmet som döptes till ”I manegen med Glenn Killing” var Robert ett naturligt val som den som ”skulle göra en massa gubbar”.

– Det var väl en 35 peruker där, så vi började improviser­a direkt.

Minst sagt hektiskt scenliv

Sedan sa det bara: Pang! konstatera­r han 30 år senare i ett rum på Oscarsteat­ern. Det är paus i repetition­erna till musikalen Tootsie. Där han är en gubbe som spelar kvinna. Hur skapar du en gubbe? – Ofta börjar det med imitatione­r, som blir en helt ny

figur. Gregers förlaga var till exempel skådespela­ren Axel Dyberg. Acke Dyyyberg… Han hade den hääär rösten, säger Robert och pratar plötsligt med frustande basröst à la brandchefe­n i Nile City.

Har du någon favoritkar­aktär?

– Man vill inte göra någon

svartsjuk, men Greger är alltid skön att vara i. Allt ska vara roligt. Han är glad. Det är inte lika kul att vara Tony Rickardsso­n och gå omkring vara så där jävla bitter, säger han på gnälligt dalmål.

Tony föddes i samband med en idrottsgal­a. Robert och Henrik Schyffert skulle tänka ut en monolog och såg

att speedwayfö­raren fanns med bland gästerna.

Fåtal kvinnoroll­er

Alla bilder på bordet föreställe­r gubbar. Efter en stunds funderande erinrar han sig fyra kvinnoroll­er.

– Gubbarna ligger en närmast, då kan man plocka från sig själv. Plus att jag vill ha in mycket svärta.Karaktären ska må lika dåligt som jag.

Nu spelar inte han kvinna i Tootsie, men väl Michael, som klär ut sig till Dorothy för att få ett musikaljob­b.

– Det var inte självklart att ta rollen. Jag mindes filmen och tänkte att det inte känns så fräscht med män i kvinnokläd­er i dag.

När det visade sig att förlagan var en ett par år gammal Broadwaysh­ow, nappade han.

– Den slår mot både patriarkat­et och feminismen och är väldigt allmänmäns­klig. Dessutom driver den med musikalfor­men, vilket jag gillar i och med att jag inte är något större musikalfan.

 ?? FOTO: MATS BÄCKER ?? UTMANING. Robert Gustafsson gör sin blott andra musikalrol­l i karriären I Tootsie.
FOTO: MATS BÄCKER UTMANING. Robert Gustafsson gör sin blott andra musikalrol­l i karriären I Tootsie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden