Mitt i Täby

”De får inte glömma bort grönområde­na”

INFRASTUKT­UR. Skolor och trafik viktiga när Täby växer Det är bra

- Maria Svensson maria.svensson@mitti.se 08-550 550 09

att det byggs i Täby menar de boende i kommunen. Samtidigt finns en oro att infrastruk­turen och samhällsse­rvicen inte hänger med.

Det är såklart bra att de bygger, det är framtiden.

På flera håll i Täby byggs det just nu. Radhus kommer på plats, skolor renoveras och i Täby park och Roslags Näsby växer två helt nya stadsdelar fram.

Vid trapporna vid Roslags Näsby station möter vi Täbybon Matilde Diaz, hon har bott i kommunen i 23 år och har sett hur mycket som förändrats på ganska kort tid.

– Det är såklart bra att de bygger, det är framtiden. Men tittar man här så ser man inte mycket grönområde­n. Jag tycker att det är viktigt att vi behåller Täby grönt, även i centrala delarna, säger hon.

Hon är orolig för att de inte byggs tillräckli­gt med skolor i de nya områdena.

– Man får inte glömma av att satsa på det, det ska finnas bra resurser på alla skolorna i kommunen, och i alla områden, säger hon.

Flera som Mitt i pratar med menar att trafiken, med bilar och bussar inte kommer att fungera om kommunen inte prioritera­r framkomlig­heten mer.

– Trafiken fungerar inte idag och om fler flyttar in kommer det bli ännu svårare. Både vägarna in till Täby centrum, och E18 har mycket köer i rusning. Det var lättare för mig att ta bussen när jag jobbade i Täby, eftersom jag alltid fastnade i trafiken, säger Katya Vlasko-Vlasova.

Positivt staden utvecklas

Samtidigt tror hon att Täby måste utvecklas så att fler unga vill bo här.

– Jag tycker det är roligt och bra att de utvecklar kommunen och då måste vi bygga fler bostäder, det kanske gör att mina barn kan bo här i framtiden, säger hon.

Just trafikfråg­an är något som Rolf Jensen funderar mycket på. Han bor vid Stora Marknadsvä­gen och vittnar om att det ibland inte går att komma ut på vägen.

– Vissa dagar kommer vi som bor där varken in eller ut. Kommunen har sagt att de ska bygga om den i flera år, men problemet kvarstår, säger han.

Han tycker att byggnation­en går för fort fram.

– När jag flyttade hit var det verkligen sta’n på landet. Det bodde bara 27 000 i hela kommunen. Men i och med Täby park och andra byggen så är vi snart uppe i 100 000. För egen del tycker jag att de bygger för mycket, säger han.

Måste hitta kopplingar

Johan Algernon (M), ordförande i stadsbygna­dsnämn

KÖER. den menar att kommunen håller med om att det måste byggas försiktigt i kommunen.

– Jag brukar sammanfatt­a det såhär, det viktiga är inte att går fort utan att det blir bra, vi har dragit ut på många områden så att de ska växa i lugn takt, säger han.

Han håller med om vägarna i centrala Täby måste bi bättre och menar att boulevarde­n i Täby park kommer att vara en väg till det.

– Vi tittar just nu på viktiga kopplingar mellan områdena. Att få till en avlastning av Marknadsvä­gen är viktigt, en lösning är att få klart boulevarde­n i Täby park, säger han.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON FOTO: MARIA SVENSSON ?? BYGGER FÖR FORT. Rolf Jensen tycker att ”sta’n på landet” försvinner allt mer och att kommunen borde bygga mindre så att trafiken inte blir överbelast­ad.
POSITIV. Täbybon Matilde Diaz tycker att det är bra att de byggs mer bostäder, men parker får inte glömmas, menar
FOTO: MARIA SVENSSON FOTO: MARIA SVENSSON BYGGER FÖR FORT. Rolf Jensen tycker att ”sta’n på landet” försvinner allt mer och att kommunen borde bygga mindre så att trafiken inte blir överbelast­ad. POSITIV. Täbybon Matilde Diaz tycker att det är bra att de byggs mer bostäder, men parker får inte glömmas, menar
 ?? ??
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? Katya Vlasko-Vlasova vill att trafiken ska flyta på bättre i kommunen, men är orolig att fler Täbybor kommer skapa fler köer.
FOTO: MARIA SVENSSON Katya Vlasko-Vlasova vill att trafiken ska flyta på bättre i kommunen, men är orolig att fler Täbybor kommer skapa fler köer.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden