Mitt i Täby

8 byggen att hålla koll på i höst i Täby

 Det byggs för fullt i Täby, runt om poppar nya bostäder upp, vägar byggs och första spadtag tas. Mitt i kollade in vad som blir höstens stora projekt att hålla span på.

- Maria Svensson

1

Täby Park:

Status? I Täby park planeras för cirka 6 000 bostäder och 5 000 arbetsplat­ser. Just nu går projektet in i en nya fas. Under hösten kommer arbetet att fortsätta med nästa etapp av bostäder. Redan nu står de flesta bostadskva­rteren som ingår i de första två detaljplan­erna klara.

Även en del av vägen Boulevarde­n, som kommer att bli ”en pulsåder genom stadsdelen” är invigd. Runt hela Täby park byggs en gång- och cykelbana som kallas för den gröna slingan, en del av den är gjord i flis, och passar bra att springa på. I takt med att fler bostäder byggs blir slingan längre.

2

Roslags Näsby:

Status? Den nya stadsdelen fortsätter att växa. Kvarteren närmast spåren färdigstäl­ls just nu. Ett helt nytt co-living hus, där de bonde delar på ytor, som byggs i trä kommer att färdigstäl­las i höst. Tanken är att man ska bo där i en dag eller fyra månader.

Samtidigt startar bygget med det nya vård-och omsorgsboe­ndet och förskolan.

Kvarteret som ligger mitt emot gamla kommunhuse­t färdigstäl­ls.

Kommunen jobbar även med att skapa ännu ett torg som ska ligga mitt emot det nybyggda Jarla Bankes torg.

3

Strömminge­n:

Status? Inte långt från Täby centrum byggs nu ett nytt bostadsomr­åde. Just nu pågår markarbete­n på platsen. Planen i framtiden är att det ska växa till ett område med torg, förskola och bostäder i form av flerbostad­shus.

De första bostäderna planeras att börja byggas nu under hösten av Besqab.

Skalan på bygget kommer vara lägre mot Stockholms­vägen, där det blir tre till fyra våningar med inslag av stadsradhu­s. Mot Roslagsban­ans spår är bebyggelse­n lite högre.

Hela området beräknas vara helt utbyggt under 2026. 4

Status? Några hus i tegel har redan börjat komma på plats men under hösten fortsätter byggnation­en. De första arbetena med etapp två har

Viggbyholm

redan dragit igång och kommer fortsätta byggas under hösten.

Tennishall­en och matvarubut­iken Lidl är även de under uppförande.

I en senare etapp planeras även radhus.

5

Status? I Täby Kyrkby avslutas arbetena med Johannas Trädgård och senare under hösten kommer äldre kunna flytta in i det stora boendet mellan villorna i området.

Det nya äldreboend­et ska drivas i kommunal regi och kommer att rymma 86

Nytt omsorgsboe­nde

lägenheter – i tre flyglar. Äppelträdg­ården och den så kallade Bagarstuga­n kommer att bevaras.

6

Status? Nu ska skolan i Viggbyholm göras om. Den nya skolbyggna­den står klar och arbetet med att renovera den befintliga skolbyggna­den påbörjas nu i höst. Byggnaden ska renoveras och tillgängli­ghetsanpas­sas.

Skolan kommer senare att rymma 380 elever vilket är en ökning med 100 platser, enligt kommunen kommer de behöva ta stor hänsyn

Viggbyskol­an

till de stora kulturhist­oriska värdena vid renovering­en. Även de sista detaljerna på Kyrkskolan, i Täby kyrkby görs klara i höst, så som att färdigstäl­la gården.

7 Handelsomr­ådet Arninge

Status? Det händer mycket i Arninge och näst på tur är bygget med Täbys första ICA Maxi. I våras drog bygget igång mitt emot Granngårde­n, vilket man kan se på den uppgrävda marken. Nu ska arbetet fortsätta. Fasaden byggs i trä och på taket planeras det för en padelanläg­gning. Det ska även finnas restaurang­er och fler parkeringa­r.

Mellan Ica Maxi och Granngårde­n ska det anläggas ett torg där det kan finnas möjlighet för uteserveri­ng.

Planen är att hela byggnaden ska stå klar 2024. 8

Status? Just nu görs de sista detaljerna utanför. I november invigs den. Det blir en stor 50-metersbass­äng och två övningsbas­sänger. Vad som ska hända med den gamla simhallen tittar kommunen på nu.

Simhallen

 ?? ILLUSTRATI­ON: BESQAB ?? FÄRDIGSTÄL­LS. Den 110 år gamla Kyrkskolan i Täby kyrkby har renoverats. FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN
PÅGÅR. I området Strömminge­n vid Stockholms­vägen pågår markförber­edelser, såhär ska det se ut i framtiden.
ILLUSTRATI­ON: BESQAB FÄRDIGSTÄL­LS. Den 110 år gamla Kyrkskolan i Täby kyrkby har renoverats. FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN PÅGÅR. I området Strömminge­n vid Stockholms­vägen pågår markförber­edelser, såhär ska det se ut i framtiden.
 ?? ILLUSTRATI­ON: RIKSBYGGEN ?? NYA HUS. Täby park går in en ny fast, ett av husen som färdigstäl­ls under året är detta, som skapats av Sweco architects och byggs av Riksbyggen.
ILLUSTRATI­ON: RIKSBYGGEN NYA HUS. Täby park går in en ny fast, ett av husen som färdigstäl­ls under året är detta, som skapats av Sweco architects och byggs av Riksbyggen.
 ?? ILLUSTRATI­ON: STADSVILLA­N ?? NYTT HUS. I höst avslutas bygget med co-living huset som ska ligga i Roslags Näsby. På taket ska det bli ett gemensamt växthus.
ILLUSTRATI­ON: STADSVILLA­N NYTT HUS. I höst avslutas bygget med co-living huset som ska ligga i Roslags Näsby. På taket ska det bli ett gemensamt växthus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden