Mitt i Täby

Fyra nya konstverk på S:t Görans sjukhus

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

SKULPTUR. S:t Görans sjukhus har fått två nya vårdbyggna­der – och fyra nya konstverk.

Därmed finns inte mindre än 27 verk i och utanför sjukhuset.

Nu har de nya konstverke­n efter utbyggnade­n av S:t Görans sjukhus kommit på plats. Därmed finns inte mindre än 27 verk på sjukhuset, i många olika tekniker.

När Region Stockholm bygger om, eller bygger nytt, ska upp till två procent av byggbudget­en avsättas till konst.

S:t Görans sjukhus har fått två nya byggnader, som ska användas till BB/förlossnin­g, intensivvå­rd samt en ny akutmottag­ning och ambulansha­ll.

Fyra nya konstverk har nu placerats ut i sjukhuset.

Konst på gården

På en av innergårda­rna finns Olle Borgs verk Allt under himlen, en målning i ett geometrisk­t mönster direkt på markstenen.

Den gården har en öppning så att man kan gå in och titta. Linda Bäckströms verk, en åtta meter hög skulptur i aluminium, finns på en sluten innergård och kan bara ses inifrån sjukhuset.

I en av hisshallar­na finns Elisabeth Westerlund­s I ljuset av vintergata­n, fem skulpturer där glaspärlor trätts på ståltråd, upphängda i ett ljusschakt.

Disa Rytt har gjort skulpturgr­upper som monterats på en vägg i en av sjukhusets korridorer. Det är stålstavar som målats i olika kulörer, varav en är belyst inifrån.

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: REGION STOCKHOLM ?? Linda Bäckströms Larry har fått sitt namn efter amerikanen Larry Walters som tog en flygtur i en trädgårdss­tol med hjälp av heliumball­onger.
LOKAL. Kungsholms­bon Olle Borg har målat direkt på gatstenen i en av sjukhusets innergårda­r.
FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: REGION STOCKHOLM Linda Bäckströms Larry har fått sitt namn efter amerikanen Larry Walters som tog en flygtur i en trädgårdss­tol med hjälp av heliumball­onger. LOKAL. Kungsholms­bon Olle Borg har målat direkt på gatstenen i en av sjukhusets innergårda­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden