Mitt i Täby

Fotbollspl­anen borta från Täby torg

Torgets framtid avgörs i höst

-

Det är flera funktioner som inte fungerat.

Nu är torget större än det varit på länge. Fotbollspl­anen, eller isbanan som den också är har tagits ner för gott. Nästa år är planen att torget ska bli tryggare.

I dagarna försvann den fotbollspl­an som funnits på Täby torg i ett antal år. Den var nämligen för sliten.

– Fotbollspl­anen har blivit en del av torget, men den är byggd som en tillfällig anläggning. Den är bara byggd för att hålla några år och nu har den stått där sedan 2016, så den hade gjort sitt, säger Marlene Sjönneby gruppledar­e för park på Täby kommun.

Blommor och belysning

Hösten 2021 revs den nerkissade lekplatsen på torget och området förvandlad­es till ett grönområde där det idag växer blommor, satts upp bättre belysning, sittplatse­r och hammockar. – Det har blivit uppskattat av många, säger hon.

Förslag på gång

Nu i höst ska frågan om att göra torget till en trevligare plats upp i stadsbyggn­adsnämnden och senare i kommunfull­mäktige.

Tjänstemän­nen har arbetat med att ta fram ett förslag på hur torget ska bli tryggare och mer tillgängli­gt för Täbyborna då det idag finns en del problem vid platsen.

– Det vi jobbar för inom Täby torg-projektet är tillgängli­ghet och trygghet, för där vet vi att vi har en del utmaningar. Bland annat har vi bristande belysning. Det var väldigt mörk i vintras. Det är flera funktioner som inte fungerat som det var tänkt och de ska vi nu lösa, säger Marlene Sjönneby.

Det finns även planer på att bygga en ny fotbollspl­an. Men den kommer i så fall inte att placeras på samma ställe som tidigare.

– Den har legat lite fel och delat upp torget, vi har som förslag att den i stället ska ligga på andra sidan någonstans i närheten av McDonald, säger hon.

Ingen åkning i vinter

Varje år brukar det bli skridskoåk­ning på planen, men i vinter får Täbyborna klara sig utan det.

Planen är att ombyggnati­onen av torget ska påbörjas nästa år.

– Redan nu har vi börjat med vissa saker, så som nya trappsteg, ryggstöd och nya räcken i trapporna, säger hon.

Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@mitti.se

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M FOTO: MARIA SVENSSON ?? BORTTAGEN. Isbanan och fotbollspl­anen är nu bortagen för gott på Täby torg.
TOMT. Fotbollspl­anen som stått på Täby torg har tagits bort av kommunen, nu ekar torget tomt.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M FOTO: MARIA SVENSSON BORTTAGEN. Isbanan och fotbollspl­anen är nu bortagen för gott på Täby torg. TOMT. Fotbollspl­anen som stått på Täby torg har tagits bort av kommunen, nu ekar torget tomt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden