Mitt i Täby

Chockhöjni­ng av hyran på bordet

Hyrorna kan höjas rejält under 2023. Nu har förhandlin­garna mellan parterna börjat.

-

I förra veckan startade förhandlin­garna som kommer avgöra hyreshöjni­ngen för omkring 100000 stockholma­re nästa år. Enligt Fastighets­ägarna Stockholm skulle det egentligen krävas en höjning med 25 procent för att täcka värdarnas behov.

Men enligt en överenskom­melse mellan Fastighets­ägarna, Hyresgästf­öreningen och Sveriges Allmännytt­a ska man ta stor hänsyn till tidigare års utveckling. Det betyder i praktiken att värdarna tar en större smäll än hyresgäste­rna enligt Fastighets­ägarna Stockholm. Trots det yrkar de på en höjning med 9,5 procent för 2023.

– Vi kommer aldrig gå med på det, säger Kristoffer Burstedt som är förhandlin­gsstrateg på Hyresgästf­öreningen.

I ett pressmedde­lande skriver Fastighets­ägarna att höjningen inte på något sätt kompensera­r för hyresvärda­rnas alla utgiftsökn­ingar.

– Men det blir en nivå där vi kan säkerställ­a att befintliga hyreslägen­heter kan underhålla­s och nya kan byggas – givet att modellen hedras även i framtiden, säger Nathalie Brard som är förhandlin­gschef på Fastighets­ägarna Stockholm.

Kristoffer Burstedt menar att det har varit goda år för värdarna, som har haft alla möjlighete­r att spara i ladorna.

– Fastighets­ägarna kommer från många väldigt goda år. Låga kostnadsut­vecklingar men en stadig hyresutvec­kling. Hyrorna i Stockholm är de högsta i landet, och nu har inflatione­n ätit upp den marginal som hyresgäste­rna har.

Måste inte alla ta ansvar när läget är som det är?

– Det är en extrem situation vi är i och alla måste ta ansvar, det kommer vi också göra i förhandlin­garna. Det är mycket som tyder på att detta är tillfällig­t och att det kommer sjunka tillbaka. Därför blir det ju knepigt om det blir stora hyreshöjni­ngar som blir permanenta.

– Lugn och förhandlin­gsvilja, så ska vi nog ta oss framåt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SVÅRT. Oavsett hur förhandlin­garna slutar kan man räkna med tuffare tider under 2023. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS SVÅRT. Oavsett hur förhandlin­garna slutar kan man räkna med tuffare tider under 2023. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden