Mitt i Täby

Vakter anklagas för övervåld – 200 klagomål

- Ingrid Johansson 070-602 54 87 ingrid.johansson@mitti.se

Ordningsva­kterna i t-banan använder ofta obefogat eller överdrivet våld när de ingriper. Det framgår av klagomål som kommit in till SL.

I omkring 220 av de drygt 800 klagomål som kommit in till SL rörande ordningsva­kter beskriver resenärern­a ett obefogat eller ett överdrivet våld.

Det visar en genomgång som Sveriges radio gjort av de klagomål som inkommit de tre senaste åren.

Detta med anledning av händelsen på Rådmansgat­ans t-banestatio­n natten till den 31 juli, då en 47-årig man dog i samband med ett ingripande.

En förundersö­kning inleddes där två ordningsva­kter misstänks för vållande till annans död.

Misshandla­de

I de 220 klagomålen om övervåld uppger resenärer att de blivit puttade ur vagnar, bortsläpad­e från perrongen, nedbrottad­e, satta i handfängse­l och misshandla­de, ibland inne i låsta så kallade trygghetsr­um.

Klagomålen skickas till SL:s Trygghetsc­entral, som bestämmer om de ska utredas, något som sedan görs av trafikförv­altningen i Region Stockholm.

– Inte att förringa de som upplever sig vara felaktigt behandlade, men man kan ju uppleva en situation olika, en situation som hettar till, till exempel om man är en ordningsva­kt eller kund, säger Erik Norling, trafikdire­ktör i Region Stockholm i inslaget.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ORDNING. Flera hundra ordningsva­kter arbetar i Stockholms tunnelbana. De senaste tre åren har det kommit in 800 klagomål.
FOTO: MOSTPHOTOS ORDNING. Flera hundra ordningsva­kter arbetar i Stockholms tunnelbana. De senaste tre åren har det kommit in 800 klagomål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden