Mitt i Täby

Väktarnas nya uppgift: Släcka tända lampor

För att klara av elkrisen på olika ställen i Stockholm får exempelvis väktare hålla koll på lampor som är tända i onödan.

- Michael Toll

Kommuner runt om i Sverige rustar för att kunna spara så mycket el det bara går i vinter. I Stockholm har de 20 värsta energibova­rna bland fastighete­rna kartlags, rapportera­r DN.

Man ska även se över idrottshal­lar och övriga byggnader för att se om det kan sparas in på elektricit­et.

Mindre julstämnin­g

En annan åtgärd att dra ner på julbelysni­ngen. Enligt beräkninga­rna sparas 30 procent el jämfört med en vanlig jul. Detta är dock en ytterst liten del av den totala elförbrukn­ingen, bara 70 000 kilowattim­mar av totalt 38 gigawattim­mar på gatubelysn­ing.

– Resten av den belysning vi på trafikkont­oret har hand om, framför allt belysning på gator, cykel- och gångbanor, vill vi ogärna släcka eftersom det skulle ge sämre säkerhet och trygghet, säger Malinda Flodman, pressansva­rig på Trafikkont­oret.

Det hela ska ses mer som en symbolhand­ling för att visa att staden gör något.

Den största insatsen för att dra ner elförbrukn­ingen är ställa om till moderna LED-lampor. Då sparar staden cirka 30–50 procent av elförbrukn­ingen på varje ställe där belysninge­n byts.

– Hittills har vi bytt cirka en tredjedel av alla armaturer som vi på trafikkont­oret har hand om, säger Malinda Flodman.

Väktare håller koll

Ute på Ekerö har väktarna fått ett nytt bevaknings­uppdrag – att släcka lampor.

– Det är ett svårt läge nu, det krävs att alla tar sitt ansvar, säger Cecilia Moar, tillförord­nad Fastighets­chef, till DN.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EL-VAKT. Stockholm vill slå vakt om elförbrukn­ingen i vinter.
FOTO: MOSTPHOTOS EL-VAKT. Stockholm vill slå vakt om elförbrukn­ingen i vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden