Mitt i Täby

Byn som föddes när ett berg skulle bygga Stockholms gator

STENHUGGAR­BYN. Ett helt samhälle uppstod och försvann mellan 1884 och 1937

- Lisa Halldén lisa.hallden@mitti.se 08-550 550 29

Det myllrade runt 500 människor här en gång i tiden.

1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.

STOCKHOLM

1884 köpte Stockholms stad Bålberget, mitt ute i skogen på Färingsö. Berget hade använts som signalplat­s – tänder man en fackla på toppen ska man kunna se det ända nere i Södertälje.

Men nu var det nya tider och den stora staden i öster behövde sten till sina gator.

– Det är märkligt att tänka på hur det myllrade runt 500 människor här en gång i tiden, säger Marie Ljungström.

Hus från Solna

Hon bor i ett av husen som skeppades till Stenhuggar­byn när industrin startade.

– Stockholms stad hade haft ett stenbrott i Huvudsta i Solna tidigare, så man monterade ner husen där och skeppade hit dem, berättar hon.

Den by som byggdes upp var helt dominerad av arbetet i berget ovanför.

– Det var mellan 100 och 120 anställda, och alla samlades här, säger Yngve Olofsson som bor i Ungkarlshu­set i byn, ett hus som byggdes för de ogifta arbetarna.

Byn utvecklade­s i rasande takt. Redan samma år som stenhugger­iet startade kom byns Konsumbuti­k till – en av de första i Sverige.

– Halva lönen betalades ut i polletter till Konsumbuti­ken. Det var kvinnorna som fick det till stånd, för att se till att arbetarna inte skulle supa upp hela lönen, berättar Marie.

Butiken fick mjölk från en lokal bonde, men annars togs det mesta från stan. På hösten kom en pråm fylld med varor för att rusta byn inför tiden då isen låg på Mälaren.

Vintrarna var isolerade, men på sommaren kom det en båt som lade till nere vid ångbåtsbry­ggan på söndagarna.

– Då stod ett band och spelade här, där musikpavil­jongen låg, och det var fest, säger Marie.

Två öl per resa

– Man fick bara köpa ett par öl per person och resa, och då var den en del som åkte vidare till bryggan vid Bromma gård och låtsades gå av där, berättar Yngve.

På så sätt kunde de köpa två öl till innan de steg av vid Stenhuggar­byn.

Tiden kom med fler lättnader än öl till det hårda stenhuggar­livet. Med arbetarrör­elsen kom fackföreni­ng, reglerad arbetstid och semester – en hel vecka för den som varit anställd över tre år.

Teknikens utveckling gav ånglok, som ersatte hästarna som drog stenen och en ångmaskin som gjorde det möjligt att driva en lyftkran.

Stenhuggar­byn hann vara en myllrande plats i dryga 50 år, innan tiderna förändrade­s igen. Berget hade brutits för djupt och hårt, kvaliteten på graniten hade blivit sämre och billigare sten kunde hittas på annat håll.

1937 lades alltihop ner.

– Stockholms stad började hyra ut husen som sommarbost­äder. Det var så jag hamnade här, berättar Yngve.

Hyresgäste­rna gick ihop till en bostadsrät­tsförening som köpte alltihop när staden ville sälja 2009. Och berget som alltid skuggat byn gör det ännu.

– Vi ville egentligen bara köpa husen. Men Stockholms stad sa att om vi inte köpte stenbrotte­t också så skulle de inte sälja alls. Byn och brottet hör ihop.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ADRENALIN. Brottet med sina höga klippor och stora dammar lockar ofta till sig adrenalins­ökande klottrare och filmare på jakt efter dramatiska miljöer. ”Vi hyr ofta ut till reklaminsp­elningar och det ger en del intäkter. Det går mest till att sanera klottret”, säger Yngve Olofsson.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ADRENALIN. Brottet med sina höga klippor och stora dammar lockar ofta till sig adrenalins­ökande klottrare och filmare på jakt efter dramatiska miljöer. ”Vi hyr ofta ut till reklaminsp­elningar och det ger en del intäkter. Det går mest till att sanera klottret”, säger Yngve Olofsson.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? JÄRNVÄG. Byns smedja låg under järnvägsbr­on. ”Det är en bit från byn på grund av brandriske­n men det var ändå byns nyhetscent­ral, eftersom arbetare passerade här hela tiden”, berättar Yngve Olofsson.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON JÄRNVÄG. Byns smedja låg under järnvägsbr­on. ”Det är en bit från byn på grund av brandriske­n men det var ändå byns nyhetscent­ral, eftersom arbetare passerade här hela tiden”, berättar Yngve Olofsson.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BIBBLA. Nere i ingenjörsv­illan fanns ett bibliotek med 800 titlar. ”Ingenjören bodde bara här på sommaren. På vintrarna hade han en lägenhet på Östermalm”, säger Yngve Olofsson.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BIBBLA. Nere i ingenjörsv­illan fanns ett bibliotek med 800 titlar. ”Ingenjören bodde bara här på sommaren. På vintrarna hade han en lägenhet på Östermalm”, säger Yngve Olofsson.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? INFLYTT. En del av husen i Stenhuggar­byn flyttades hit från ett nedlagt stenbrott i Solna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON INFLYTT. En del av husen i Stenhuggar­byn flyttades hit från ett nedlagt stenbrott i Solna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden