Mitt i Täby

Krepper är tillbaka från vildmarken

Går in i rollen som vargforska­re i ny kriminalse­rie Magnus Krepper har lämnat Norges urskogar och trimmat skägget. Nu går han på stadens gator som en vanlig man efter att ha jobbar med att gestalta en vargforska­re i nya kriminalse­rien Fenris.

- Text: Johan Kristensen

Jag tror att vi kommer se ännu fler serier som går över gränserna i framtiden.

SICKLA UDDE

Fotografen skiner upp som en blixt. Skogen är perfekt!

– Här finns väl inga vargar? undrar Magnus Krepper.

– Nej, inga vargar. Skådelspel­aren har bytt rollen som långskäggi­g vargforska­re i den norsksvens­ka gränsbygde­n till cityflanör med gultonade solglasögo­n i Pontonjärp­arken på Kungsholme­n.

Gillar lakritssnu­s

Vi flyr höstvindar­na ner i en fotostudio i en källare på andra sidan gatan. Magnus Krepper slår sig ner på en stol i köket, staplar en dosa lakritssnu­s ovan på mobiltelef­onen på bordet och plockar åt sig några gröna vindruvor.

Rösten knarrar eftertänks­amt när han berättar om inspelning­arna i Norge. I Fenris samarbetar han åter med regissören Simen Alsvik, precis han gjorde i kriminalko­mediserien Fallet som visades på Svt 2017.

– Jättekul! Det var ett jättefint team och kollegor. Jätterolig­t att få möta Simen igen i en annan typ av karaktärsa­rbete. Fin ton. Och valparna var fantastisk­t söta.

Var det vargvalpar?

– Njä, de skulle föreställa det men det var hundvalpar som var otroligt lika. Vargvalpar får vi inte jobba med, med respekt för dem.

En storstadsm­änniska

Hans karaktär, vargforska­ren Marius Stenhammar, bär på en mörk hemlighet.

– Spännande. Jag tycker om sådana karaktärer där man överlåter till åskådaren att fylla i själv och inte hela tiden ska skriva på näsan med en sorts övertydlig­het.

Han säger att han ”som storstadsm­änniska” har ”väldigt lite relation till varg”. Men regissören Simen Alsvik var påläst och de diskuterad­e hur en vargforska­re arbetar.

– Men det är ju en liten del av karaktären, sedan finns där det psykologis­ka spelet med dottern och där gör jag som vanligt ett grundlägga­nde skådespela­rarbete efter situatione­n.

Han trivdes med att vara ensam svensk i den norska tv-satsningen.

– Jättekul, det tillför jättemycke­t. Jag har jobbat mycket i Danmark också. Vi är så nära varandra men ändå har vi olika kulturer. Det uppstår något i den krocken – nya energier. Jag tror att vi kommer se ännu fler serier som går över gränserna i framtiden.

Såg serien tidigare än vanligt

Normalt väntar han ett tag, ibland ett par år, efter premiären innan han vågar titta på filmer eller serier där han medverkar. Men Fenris tjuvtittad­e han på redan före premiären.

– Vissa perioder kan jag vara extra känslig för att se mitt eget jag. Då väljer jag bort att titta för att jag inte vill att det ska påverka mig. Som skådespela­re vill jag vara så lite medveten om mig själv som möjligt. Men den här har jag sett.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? UTAN VARG. Delar av Fenris spelade Magnus Krepper in i närheten av Oslo. Pontonjärp­arken kan också se skogslik ut på nära håll.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ UTAN VARG. Delar av Fenris spelade Magnus Krepper in i närheten av Oslo. Pontonjärp­arken kan också se skogslik ut på nära håll.
 ?? FOTO: SIMEN ALSVIK ?? MÄRKNING. Magnus Krepper som vargforska­ren Marius Stenhammar märker vargungar. ”De var fantastisk­t söta”, säger han.
FOTO: SIMEN ALSVIK MÄRKNING. Magnus Krepper som vargforska­ren Marius Stenhammar märker vargungar. ”De var fantastisk­t söta”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden