Mitt i Täby

När maten blir dyrare krävs kreativa kockar i skolköken

UTANFÖR BOXEN. Här görs majonäs av kikärtsspa­d och röda linser drygar ut köttfärsli­mpan

-

inneburit tuffa tider för skolköken. På Brinkskola­n har de prisade kockarna tvingas tänka nytt.

– Råvarubris­ten kan ställa till det i köket.

VALLABRINK

Exempelvis gör vi vår majonnäs på kikärtsspa­d.

Dyrare mat har

Samma budget, men högre kostnader för råvaror och krav på näringsrik­tiga måltider till skolbarnen. Den verklighet­en har skolköken brottats med de senaste månaderna.

På kommunala Brinkskola­n är Mikael Oskarsson kökschef. Han och hans kollegor möter nya utmaningar när planeringe­n ska göras. Skolan vann nyligen utmärkelse­n Årets Skolrestau­rang 2022 när White Guide Junior avgjordes. Och nu krävs ett kreativt tänk i köket.

– Det gäller att snabbt kunna ställa om ifall råvaror inte finns tillgängli­ga på marknaden. Exempelvis gör vi vår majonnäs på kikärtsspa­d som vi fryst in och sparat från när vi kokat kikärtor till salladsbuf­fén, säger han.

Mikael Oskarsson lyfter vikten av att maten som serveras känns igen av eleverna och smakar som den brukar.

– Det får inte bli sämre kvalitet. När vi sätter ihop en ny meny ska den först godkännas så att den är näringsrik­tig, säger han.

Pannkakor en favorit

Eleverna Einar Mattsson, Linnea Jönsson och Nelly Hamminger är alla nöjda med skolmaten.

– Den är bra. Man får ta själv och det finns bröd ibland och det finns mycket att välja på, säger Nelly Hamminger.

De äter alla lunch på skolan varje dag.

– Pannkakor är det godaste, säger Einar Mattsson.

Men på skolgården träffar Mitt i några kritiska elever.

– Det är för mycket vuxenmat, säger en av dem.

Mikael Oskarsson hoppas att elever som inte är nöjda hör av sig.

– Kontakten mellan kök och gäst är supervikti­g. Det finns flera olika forum för att påverka. Bland annat har vi ”Frukostmöt­en med kocken” eller matråd. Men en av de viktigaste sakerna är såklart den dagliga direktkomm­unikatione­n som sker i restaurang­en, säger han.

Svinnet största problemet

I Täby kommun har hela uppdraget med skolamat lagts på entreprena­d till Sodexo. De ansvarar därmed för bland annat att köpa in råvarorna, sätta ihop menyer, tillaga och leverera skolmaten i de kommunala skolorna.

I området Täby norr där Brinkskola­n, Vallatorps­kolan, Skolhagens­kolan, Kyrkskolan och Byleskolan ingår är Mikail Suvar restaurang­chef. Ytterligar­e två restaurang­chefer finns för andra områden i kommunen.

– Vi har stora utmaningar. Det är inte bara att leta billigare råvaror utan vi måste jobba med helheten. I dag är det största problemet svinnet.

När det gäller råvaror ser Mikail Suvar flera sätt att hantera de allt dyrare inköpspris­erna genom att hitta alternativ­a sätt att använda redan köpt mat.

– Potatismos kan vi göra potatisbrö­d av eller ha till potatis- och purjolökss­oppa. Mycket återanvänd­s, säger han.

Det serveras även mer vegetarisk­a rätter eller rätter med hälften kött och hälften vegetabili­skt innehåll.

– Vi gör en köttfärsså­s eller köttfärsli­mpa med röda linser, säger han.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? MÄTTA. Einar Mattsson, Nelly Hemminger och Linnea Jönsson går alla i Brinkskola­n. De är nöjda med skolmaten och blir mätta varje dag.
FOTO: JONAS MÅNSSON MÄTTA. Einar Mattsson, Nelly Hemminger och Linnea Jönsson går alla i Brinkskola­n. De är nöjda med skolmaten och blir mätta varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden