Mitt i Täby

Glödande intresse för ved när elen är dyrare

HAMSTRAR. Kunder köper på sig större lager

- Jonas Månsson

Efterfråga­n på ved är stor i hela länet. På Stockholms vedlager i Vallentuna är trycket högt.

– Folk är oroliga att inte kunna betala elen, säger Niklas Pettersson, ägare.

Skenande elpriser och en stundande vinter har satt sina spår. På Stockholms vedlager i Vallentuna är efterfråga­n större än tidigare.

– Just nu har vi en väldigt kraftig ökning och så har det varit ända sedan augusti, säger Niklas Pettersson.

Verksamhet­en säljer björkved till privatpers­oner, restaurang­er och butiker och enligt Niklas Pettersson är efterfråga­n ungefär dubbelt så stor som under normala tider.

– Framför allt ser vi ökningen på privatpers­onsidan, säger han.

Kunder hamstar

Enligt Niklas Pettersson är det allt fler kunder som köper på sig större mängder ved åt gången.

– Många vill säkra för hela säsongen. I stället för att köpa kanske två eller tre gånger på en säsong köper man allt nu när det finns, säger han.

När trycket är så pass högt redan nu när vintern ännu inte tagit sitt grepp om Stockholms­regionen tror Niklas Pettersson att den höga efterfråga­n på ved kommer att hålla i sig även de kommande månaderna

– Jag tror att det här kommer hålla i sig hela den här säsongen, åtminstone om inte politikern­a hittar en jättebra ellösning. Det är mycket det jag hört från kunder att de är oroliga för elräkninge­n och vill elda i stället, säger han.

Den ökade efterfråga­n på ved märks även i form av att många kunder kommer från andra delar av länet än Vallentuna­trakten där Stockholms vedlager har sin anläggning.

– Vi har fått mycket nya kunder för att de har haft problem att få tag på ved där de brukar få tag på det, säger Niklas Pettersson.

Många vill säkra för hela säsongen.

Blivit dyrare

Trycket har bidragit till att priset har påverkats för kunderna.

– Veden har blivit lite dyrare. Det är på grund av att tillverkni­ngskostnad­erna har ökat. Det är allt från el för att torka veden till diesel för att transporte­ra den, säger Niklas Pettersson.

 ?? FOTO: PRIVAT, MOSTPHOTOS ?? DYRBART. Stockholm vedlager i Vallentuna har märkt en extra stor efterfråga­n på ved de senaste månaderna.
FOTO: PRIVAT, MOSTPHOTOS DYRBART. Stockholm vedlager i Vallentuna har märkt en extra stor efterfråga­n på ved de senaste månaderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden