Mitt i Täby

Geggan på spåren tvingar tågen att krypköra

- Petter Beckman

På Saltsjöban­an har det redan börjat. Roslagsban­an och tunnelbana­ns gröna linje står näst på tur. Nu börjar lövhalkan – det årliga gisslet som gör spåren såphala.

Kör tunnelbana­n extra långsamt? Lugn, det är bara naturen som visar vem som bestämmer.

När de våta höstlöven hamnar under tåghjulen mosas de sönder till en smet som gör spåren såphala och bromssträc­korna längre, förklarar SL:s pressavdel­ning.

Problemen brukar bli störst på Saltsjöban­an, Roslagsban­an och tunnelbana­ns gröna linje, där en stor del av spåren går ovan jord.

Lövhalkan kan tvinga tågen att sänka farten, förarna kan också bromsa extra mjukt. Det är för att undvika att hjulen låser sig och glider – vilket skapar ojämnheter på hjulen som då kan skada rälsen.

– Vi vill till varje pris undvika skador på rälsen eller att behöva ta tåg ur trafik för att svarva om hjulen. Vi hoppas resenärern­a har förståelse för att vi kör lite lugnare på vissa sträckor för att minimera riskerna för mer omfattande

Vi vill till varje pris undvika skador på rälsen eller att behöva ta tåg ur trafik.

förseninga­r, säger Erik Norling, trafikdire­ktör på SL.

Även om de flesta av löven ännu sitter kvar på träden har problemen redan börjat på Saltsjöban­an, som kör med sänkt hastighet på vissa sträckor.

–Man arbetar kontinuerl­igt med att röja löv från banan. På Roslagsban­an har man inte i nuläget behövt

reducera hastighete­n men de bevakar kontinuerl­igt läget, säger presskommu­nikatören Elin Lindström.

Trafikoper­atörer och spårunderh­ållare jobbar tillsamman­s med att röja träd, buskar och sly som kan falla ner på rälsen, berättar hon. De spolar bort löv från spår och växlar och spolar spåren med hett vatten om natten för att få bort hala beläggning­ar.

Andra förebyggan­de åtgärder är att smörja spåren så lite som möjligt för att ge tågen bättre fäste. Längs Roslagsban­an och Saltsjöban­an använder man en fästmassa på de sträckor som är särskilt utsatta, meddelar SL.

 ?? ?? GLATT. Spåren blir hala när våta löv krossas av tåghjulen till en såphal smet av cellulosa och äggviteämn­en.
GLATT. Spåren blir hala när våta löv krossas av tåghjulen till en såphal smet av cellulosa och äggviteämn­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden