Mitt i Täby

Helt nytt bostadsomr­åde på gång i Hägernäs strand

UTE PÅ SAMRÅD: ”Det finns ett stort intresse hos Täbyborna” Just nu planerar

- Maria Svensson maria.svensson@mitti.se 08-550 550 09

kommunen för ett nytt bostadsomr­åde i Hägernäs strand med en ny förskola. Projektet är på samråd och det är upp till Täbyborna att säga sitt om planerna.

Idag består området främst av industrier, men nu ska fastighets­ägarna ta fram en ny detaljplan. I framtiden ska bostäder, förskola och parkerings­garage växa fram i Hägernäs strand.

– Det känns bra. Byggnation­erna kommer förbättra den upplevda tryggheten i området, säger Polymenis Tsironas, planarkite­kt på Täby kommun.

Nu är ärendet ute på samråd och Täbybor kan därför säga sitt om planerna.

– Det finns ett stort intresse hos Täbyborna. Vi har jobbat mycket med de åsikter som vi fick in under tidigare dialogerna och vi hoppas att vi får in många synpunkter om planen nu med, säger han.

Området ska byggas i två kvarter, det södra och det norra. Inom det norra kvarteret möjliggörs sex hus som varierar mellan fyra och åtta våningar.

Inom det södra kvarteret planeras för fyra nya hus med en variation mellan fyra och nio våningar. Husen kommer att placeras mot Sjöflygväg­en och Pontongrän­d.

Det är tre fastighets­ägare som i dagsläget ska bygga här, Aros, Ikano Bostad och Pansar West.

Tegelbyggn­aden bevars

I området ligger idag även den gamla tegelbyggn­aden där en restaurang­en Piato Fresco huserar. Byggnaden ska bevaras eftersom den har ett stort kulturhist­oriskt värde, tidigare var den tygförvar för militären. Här kommer en ny förskola att flytta in.

– Byggnaden ska bevaras och skyddas och återställa­s till originalsk­ick, eftersom det har gjorts några tillägg under åren, säger Polymenis Tsironas.

Planerna visar även på att det kan komma att öppna restaurang­er, eller butiker i flera bottenloka­ler i området.

– Det är upp till fastighets­ägare att hitta det i framtiden. Men vi möjliggör för fler kommersiel­la lokaler, säger han.

Det finns ett stort intresse hos Täbyborna

Parken kan förbättras

Under de senaste dialogmöte­na har folk som bor i området uttryckt oro för trafiken i området. Täby kommun har därför gjort en trafikanal­ys.

– Vi har tagit fram en trafikutre­dning och en trafikanal­ys för att se hur situatione­n ser ut idag. Cirkulatio­nsplatsern­a i anslutning till E18 bedöms ha en god framkomlig­het även år 2040, säger Polymenis Tsironas.

Parken som redan finns i området ska finnas kvar. På grund av ökat tryck då fler människor flyttar in kan den komma att förbättras av kommunen.

– Det är en fråga vi ska behandla längre fram. Det har kommit en del önskemål från boende om att förbättra den, men även att tillgängli­ggöra bäcken, säger han.

När tror man att byggstart blir?

– Vi siktar på att detaljplan­en kan antas i slutet av 2023, men om planen överklagas. Efter det kan planen vinna laga kraft och då kan fastighets­ägarna söka bygglov, säger Polymenis Tsironas.

 ?? ILLUSTRATI­ON: BRUNNBERG OCH FORSHED ARKITEKTKO­NTOR ?? FÖRSKOLA. Såhär kommer det att se ut mellan husen, den högra byggnaden är den tänka förskolan med förskolegå­rd. Eken som skymtar till höger om förskolan ska även den sparas.
ILLUSTRATI­ON: BRUNNBERG OCH FORSHED ARKITEKTKO­NTOR FÖRSKOLA. Såhär kommer det att se ut mellan husen, den högra byggnaden är den tänka förskolan med förskolegå­rd. Eken som skymtar till höger om förskolan ska även den sparas.
 ?? ILLUSTRATI­ON: BRUNNBERG OCH FORSHED ARKITEKTKO­NTOR ?? BEBYGGELSE. Här ser man framtidens Pontongrän­d sett från Sjöflygväg­en mot öster.
ILLUSTRATI­ON: BRUNNBERG OCH FORSHED ARKITEKTKO­NTOR BEBYGGELSE. Här ser man framtidens Pontongrän­d sett från Sjöflygväg­en mot öster.
 ?? ILLUSTRATI­ON: STRATEGISK ARKITEKTUR ?? GRANNAR. Flygkompas­sen bostadsgår­d kan tänkas se ut såhär i framtiden.
ILLUSTRATI­ON: STRATEGISK ARKITEKTUR GRANNAR. Flygkompas­sen bostadsgår­d kan tänkas se ut såhär i framtiden.
 ?? ILLUSTRATI­ON: STRATEGISK ARKITEKTUR, VISUALISER­ING HISM ?? HUS. Föreslagen bebyggelse längs Sjöflygväg­en.
ILLUSTRATI­ON: STRATEGISK ARKITEKTUR, VISUALISER­ING HISM HUS. Föreslagen bebyggelse längs Sjöflygväg­en.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden