Mitt i Täby

Vänstern hade 44 krav för att samarbeta med nya styret

- Klara B Orreteg

Vänsterpar­tiet har bland annat drivit igenom en paus i arbetet med att ta bort pendeltåge­ns tågvärdar.

Pendeltågs­värdarnas vara eller icke vara har varit föremål för debatt många gånger under den senaste mandatperi­oden. Nu säger Vänsterpar­tiet att man i förhandlin­garna med det nya styret har fått till en överenskom­melse om att pausa avveckling­en av tågvärdarn­a.

– Vi är inte helt nöjda, men nu ska borttagand­et av tågvärdarn­a utvärderas och många viktiga frågor kommer nu belysas, sa Anna Sehlin under pressträff­en.

Det blir ingen höjd avgift för SL-kortet under 2023.

Långa förhandlin­gar

Vänsterpar­tiet har drivit på i förhandlin­garna för att nu kunna säga att de ger sitt stöd åt minoritets­tyret bestående av S, MP och C. Med sig i förhandlin­garna har de haft en lista med 44 krav.

– Tack vare oss och de här förhandlin­garna kommer det göra rejäl skillnad för vårdperson­alen och resenärern­a, vilket har varit vår ledstjärna i de här samtalen, sa Anna Sehlin under fredagens pressträff­en.

Under valrörelse­n gick Vänsterpar­tiet hårt fram med löfte om sänkta avgifter i kollektivt­rafiken. Så blir det inte. Men man har kommit överens om en frysning.

– Det blir ingen höjd avgift för SL-kortet under 2023.

Bättre lön

Sjukvården, och inte minst förlossnin­gsvården utlovas mer resurser och bättre arbetsförh­ållanden för personalen.

Regionen ska också sätta igång ett arbete som ska göra det mer attraktivt att stanna kvar.

– Personal som stannar kvar ska få permanenta löneökning­ar som följer med ju längre man stannar kvar, sa Jonas Lindberg.

Man har också drivit på för att Södersjukh­uset ska få förutsättn­ingar att starta geriatrisk klinik med slutenvård­splatser, samt att slopa avgifterna för akutbesök för barn.

Nu återstår att styret väljs in i Regionfull­mäktige den 18 oktober, och att styret tillsamman­s med Vänsterpar­tiet kan enas om en budget.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? NÖJDA. Jonas Lindberg, sjukvårdsp­olitisk talesperso­n och Anna Sehlin, regionråd för Vänsterpar­tiet i Region Stockholm.
FOTO: PRESSBILD NÖJDA. Jonas Lindberg, sjukvårdsp­olitisk talesperso­n och Anna Sehlin, regionråd för Vänsterpar­tiet i Region Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden