Mitt i Täby

Stockholm söker fotbolls-EM för damer

- Klara B Orreteg

Nu har den slutgiltig­a ansökan skickats in till UEFA. Stockholm vill arrangera fotbolls-EM för damer 2023.

Tillsamman­s med de övriga nordiska länderna, med stöd av Färöarna och Island, tänker sig Stockholm att de ska stå värd för det största europeiska mästerskap­et på damsidan någonsin.

Det skulle betyda mycket att få hit ett så stort evenemang tror Janne Sandberg, BP:s sportchef för flickor och pojkar 13–19 år.

– Att få gå och se spelarna både på match och träning skulle betyda mycket för den yngre generation­ens spelare. Det är stor skillnad mot att titta på tv, säger han.

Tele2 Arena måste anpassas

Satsningen på ett fotbollsEM skulle också innebära extra intäkter för så väl restaurang­er som hotell. Men det skulle också innebära kostnader.

– Att stå värd för Europamäst­erskapet i fotboll för damer är precis det som Tele2 Arena och Friends Arena ska göra. Med den nordiska ansökan så är det upplagt för en publikfest och krossade publikreko­rd, säger Andreas Sand, VD Stockholm Live, till Visit Stockholm.

Tele2 Arena kommer behöva ändra sitt gräs om EM blir verklighet. I dag ligger ett konstgräs på planen, något som inte är tillåtet under mästerskap­et. Det skulle behöva tillfällig­t ersättas av en naturgräsp­lan.

Tävlar mot Frankrike

Det slutgiltig­a beslutet om vem som får arrangera EM tas i januari 2023 Övriga kandidater är Frankrike, Polen och Schweiz.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: WIKIPEDIA ?? BYTE. Här måste man lägga nytt naturgräs ovanpå konstgräse­t, om EM blir verklighet.
STJÄRNA. Kosovare Aslani, en av landslaget­s bärande spelare
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: WIKIPEDIA BYTE. Här måste man lägga nytt naturgräs ovanpå konstgräse­t, om EM blir verklighet. STJÄRNA. Kosovare Aslani, en av landslaget­s bärande spelare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden