Mitt i Täby

Hård höst för musikaldro­ttningen

Gunilla Backman åker på tre turnéer

- Jonas Berge jonas.berge@mitti.se

I debuten spelade hon storasyste­r till Peter Jöback och Pernilla Wahlgren i Sound of Music. Fyrtio år – och tusentals föreställn­ingar senare – ska Gunilla Backman sjunga Cats i Globen.

Sveriges främsta musikalstj­ärna står och småpratar med Café Ritornos ägare. ”Det är en kompis till min fästman, som bor runt hörnet”, förklarar Gunilla Backman. Hon verkar avspänd, trots en höst späckad med inte mindre än tre turnéer.

Eller som hon själv uttrycker det:

–Det är korta puckar nu. Några dagar senare ska hon bege sig på en Björn & Benny-turné med Kalle Moraeus. Men höstens stora begivenhet är Cats. För första gången i sitt 57-åriga liv kränger Gunilla på sig Grizabella­s kattdräkt.

Förklaring­en till att en West end-uppsättnin­g kommer till Sverige är att svenskarna per capita är världens mest musikaläls­kande folk. Och att vi, som en följd av pandemin, har svikit Londons scener gruvligt gör att ”berget får komma till Mohammed” i stället.

– Det är perfekt att få göra Cats med en brittisk cast på hemmaplan!

Laddad låt

Gunilla är nyss hemkommen från några dagars repetition i England, där hon bland annat testade selen hon ska flyga i och sjöng Memory för de andra ”katterna”. Eftersom Grizabella är utstött av gruppen och gör upprepade försök att bli accepterad igen blir det lätt känsloladd­at – fast det är skådespele­ri.

– Flockens ledare tycker att man måste ha förståelse för en persons historia och jag blev själv helt tårögd när de till slut bestämde sig för att jag får komma tillbaka., säger hon.

–Jag är glad att få spela rollen nu. Det känns mycket coolare att göra det när jag har mer kött på benen.

Gunilla har ett viktigt skäl till att det är lite extra kul att göra just Grizabella.

– Det är en roll jag var nära att få när jag jobbade i London. Var det 2001? Det var både en dröm och lite av en mardröm att jobba där eftersom jag gjorde åtta föreställn­ingar i veckan i flera år, utan paus.

Utöver Cats och Thank you for the music gör hon en julturnésv­äng med Anders Ekborg och Kalle Moraeus. den sistnämnde­s favorithob­by innebär att Björn & Benny-turnén gör halt en knapp vecka.

–Kalle ska åka och jaga, förklarar Gunilla på sjungande fejkdalmål.

Då drar hon till Oslo för att se Cats med norsk huvudrolls­innehavare för att bättra på de egna förberedel­serna

– Jag vet inte vad jag får göra men jag ska försöka hitta på något.

 ?? FOTO: KRISTOFFER SANDBERG ?? NOBBADES FÖRST. Rollen som Grizabella i Cats är lite extra rolig för Gunilla Backman eftersom hon vara nära att få just den rollen när hon bodde i London för ungefär 20 år sedan.
FOTO: KRISTOFFER SANDBERG NOBBADES FÖRST. Rollen som Grizabella i Cats är lite extra rolig för Gunilla Backman eftersom hon vara nära att få just den rollen när hon bodde i London för ungefär 20 år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden