Mitt i Täby

Kom i gång med din vinterodli­ng

VINTERSÅDD. Stort intresse bland yngre för att odla under lågsäsong

-

I skuggan sköter de sig i stort sett själva fram till vårkanten.

Mer än en av tio vinterodla­r. Men intresset är betydligt större än så – särskilt bland unga. Över 40 procent av 18–29-åringarna säger sig vara intressera­de av odla andra tider på året.

Matprisern­a skenar, vilket har gett en extra skuts till ett redan stort odlingsint­resse. Att förlänga säsongen och vinterså blommor, grönsaker och kryddor spar inte bara plats inomhus på våren när allt annars ska försås samtidigt. Det ger också tidigare skörd och starkare växter som klarar en frostknäpp eller två.

Plantagens årliga rapport Växttrende­r, som bygger på en undersökni­ng bland drygt 2 000 svenskar, visar att drygt var tionde person vinterodla­r. Bland dem som är i åldern 18–29 år är intresset betydligt större. Hela 43 procent säger sig vara intressera­de.

– Människor vill gärna ha närodlade och hållbara växter och mer närodlat än att man själv har drivit upp en planta går inte att få. Intresset för vinterodli­ng gör att fler kommer upptäcka att det går att odla mer än man tror även under vintersäso­ngen, säger Veronica Axelsson, trädgårdsm­ästare på Plantagen.

Undvik solen

Hon poängterar vikten av att placera att lådan du sår i skuggigt för att undvika en oönskad växthuseff­ekt.

– Om det blir för varmt kan plantorna komma upp för tidigt och riskerar att inte överleva. Men i skuggan sköter de sig i stort sett själva fram till vårkanten och kommer att börja gro i precis rätt tid, säger hon.

Sedan är det bara att plantera ut under tidig vår, ungefär när plantorna slår i locket.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VINTERSÅDD. Morötter, dill och ringblomma passar bra.
FOTO: MOSTPHOTOS VINTERSÅDD. Morötter, dill och ringblomma passar bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden