Mitt i Täby

Nu vill fler och fler bli en del av scoutkåren

SLITEN STUGA. Kåren har inte råd att renovera

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@mitti.se

De ses där på kvällarna och umgås och fikar och äter tillsamman­s, i stället för att hänga ute på stan, så den är väldigt viktig.

Allt fler barn vill ut i naturen, vilket scouterna märkt av. Kåren i Roslags Näsby har mer än fördubblat sitt medlemsant­al de senaste åren. Samtidigt håller deras stuga på att förfalla.

Under pandemin stängde många föreningar delvis ner sin verksamhet. Några som hade möjlighete­n att fortsätta som vanligt var Täbys scoutkårer – och intresset har ökat.

– Vi stängde aldrig vår verksamhet, vi var ute runt om i hela Täby under pandemin. Det har gjort att vi har en stark ungdomsgru­pp, även äldre ungdomar, säger Christina Ljosåk, kårordföra­nde för Roslags Näsby scoutkår.

Sedan 2012 har antalet scouter ökat med femtio procent till Roslags Näsbys scoutkår.

– Vi har kö till samtliga avdelninga­r just nu vilket såklart är jätterolig­t, säger hon.

Täby kyrkbys scoutkår vittnar om detsamma.

– Vi har kö hela tiden, det har gått uppåt under pandemin. Vi har dubblerat vårt medlemsant­al de senaste fem åren, säger Per Nilsson, ordförande.

Stugan rasar samman

Men nu står Roslags Näsbys scouter inför ett problem. Deras scoutstuga vid Stockholms­vägen behöver är i behov av renovering.

– Vi kan inte ta in fler barn innan stugan renoverats, säger Christina Ljosåk.

Det behövs bland annat en ny värmepanna, uppgraderi­ng av utemiljön, kök, ny panel, fönster och dörrar.

Idag används stugan främst till förvaring för material. Men medlemmar ses även där för att planera och umgås.

– Många använder den nästan som en fritidsgår­d, de ses där på kvällarna och umgås och fikar och äter tillsamman­s, istället för att hänga ute på stan, så den är väldigt viktig, säger hon.

Själva stugan äger kåren men marken ägs av kommunen. Nu hoppas scouterna att Täby kommun och lokala företag kan hjälpa dem ekonomiskt då de som ideell förening inte har de pengar som behövs.

– Vi har höjt våra medlemsavg­ifter. En del av kostnaden kan vi stå för men vi hoppas helt enkelt få bidrag för att klara det, säger hon.

Kommunen har en kontakt med scouterna och de har diskuterat hjälp så som att vara borgenärer för lån, säger Erik Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

– De bedriver en viktig och bra verksamhet. Det är en möjlighet som man kan ansöka om, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden