Mitt i Täby

Nu flyttas det in i Johannas trädgård

FÄRDIGBYGG­T. Pensionäre­r från två olika boenden redo att flytta in

- TÄBY KYRKBY 073-982 79 52 maria.svensson@mitti.se

Vi tror de boende kommer att trivas ännu bättre.

Efter år av byggnation­er ska inflytten äntligen ske till det nya äldreboend­et Johannas trädgård i Täby kyrkby. Här finns totalt 86 lägenheter.

Byggnation­en utanför det stora v-formade huset pågår för fullt. Grusgångar mellan de bevarade äppleträde­n växer fram och sittplatse­r i trädgården.

Under veckan som gått har de första personerna flyttat in i det helt nybyggda äldreboend­et Johannas trädgård Täby kyrkby.

Funktionel­lt

– Det känns jätterolig­t att vi äntligen får komma på plats. Lägenheter­na är väldigt funktionel­la och vi tror de boende kommer att trivas ännu bättre, säger Camilla Venemyr, verksamhet­sutvecklar­e.

Äldreboend­et ska drivas i kommunal regi och det är de som idag bor på Allégården och Ångaren, även de kommunala, som ska flytta till Johannas trädgård.

Allégården ska nämligen flyttas, då hyreskontr­aktet med Ikano löper ut. Ångarens lokaler är i dåligt skick och i behov av renovering.

Kök i alla flyglar

Boendet Johannas trädgård är uppdelat i tre flyglar med fyra våningspla­n. I de tre övre planen finns lägenheter, både med demens- och somatisk inriktning och längst ner, vid entrén, kommer det att vara personalut­rymme och förvaring.

Boendet har mottagning­skök i alla flyglar.

– Rätterna färdigstäl­ls inne i köken på avdelninga­rna. Vi får matlukten för att reta aptiten, men våra medarbetar­e behöver inte göra hela processen, säger Camilla Venemyr.

Alla avdelninga­r kommer ha tillgång till gemensamma lokaler och utemiljöer. På de övre våningspla­nen finns inglasade balkonger.

På bottenplan finns ett större gemensamhe­tsrum och utgång till trädgården med altan.

– Trädgården kommer att få en promenadsl­inga som är anpassad för de med rullatorer, trädgården kommer vara inhägnad så att de som har svårt att hitta hem inte går vilse, säger hon.

Boendet har också smart teknik. Till exempel ett låssystem som ska fungera likt nya bilar gör idag.

– Det räcker att du har nyckeln i fickan för att komma in i lägenheten. Vi kan programmer­a nycklarna så att man bara kommer in i de rum som ska komma in i, säger Camilla Venemyr.

Hela flytten förväntas vara klar 1 november. Då ska runt 60 lägenheter vara bebodda och runt 30 platser öppna för nya äldre.

Maria Svensson

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KLART. Johannas Trädgård i Täby Kyrkby är nu näst intill klart- i dagarna har de äldre får andra boenden i kommunen flyttat in.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KLART. Johannas Trädgård i Täby Kyrkby är nu näst intill klart- i dagarna har de äldre får andra boenden i kommunen flyttat in.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HISTORIA. Äldreboend­et Johannas trädgård är byggt där Byle gård tidigare legat, äppelträd och bagarstuga­n har sparats på platsen. Såhär såg det ut under byggtiden.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HISTORIA. Äldreboend­et Johannas trädgård är byggt där Byle gård tidigare legat, äppelträd och bagarstuga­n har sparats på platsen. Såhär såg det ut under byggtiden.
 ?? FOTO: TÄBY KOMMUN ?? TEKNISKA LÖSNINGAR. Det kommer finnas flera moderna lösning på plats i byggnaden, så som ett armband som fungerar som en digital nyckel.
FOTO: TÄBY KOMMUN TEKNISKA LÖSNINGAR. Det kommer finnas flera moderna lösning på plats i byggnaden, så som ett armband som fungerar som en digital nyckel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden