Mitt i Täby

Akrobater från hela Europa vallfärdar till Sollentuna

United Movement anordnar Swedish Acrobatics Convention i Häggviksha­llen

-

akrobater från 15 länder i Häggviksha­llen.

– Konvent låter lite tråkigt, vi kan kalla det akrobatikl­äger, säger Sofia Ollesdotte­r från Sollentuna­föreningen United Movement.

SOLLENTUNA

Man behöver inte vara före detta gymnast eller stark eller vig.

Nästa helg samlas – Vi har haft två års uppehåll på grund av pandemin, men nu är det dags igen. Konvent låter lite tråkigt, vi kan kalla det akrobatikl­äger. Det blir fokus på parakrobat­ik där man använder kroppen som redskap och bygger mänskliga pyramider, inte så mycket jonglera och gå på lina, säger Sofia Ollesdotte­r.

Hon tränar själv både akrobatik och cheerleadi­ng, och sitter i styrelsen i United Movement som startade med cheerleadi­ng 2013 och senare även med parkour och akrobatik.

Tillsamman­s med Ellinor Seybolt och Nicoletta Baroutsi har Sofia Ollesdotte­r hållit i det mesta av arrangeman­get kring Swedish

Acrobatics Convention.

”Funkar utan förkunskap­er”

Alla tre är på plats när drygt tio akrobater från United Movement och Stockholms Akrobatisk­a Sällskap tränar i en gympasal på Södermalm en dryg vecka före lägret i Häggvik.

Några har hållit på i många år medan andra är i princip nybörjare.

– Jag har bara tränat i några månader och jag är helt frälst. Man behöver inte vara barn för att prova på något nytt, det går jättebra att lära sig helt nya saker även som vuxen, säger Erik Dahlberg.

Sofia Ollesdotte­r hör till de mer rutinerade, men kan intyga att det aldrig är för sent att testa.

– Jag kan garantera att det funkar utan förkunskap­er. Man behöver inte vara före detta gymnast eller stark eller vig. Den som provar på kommer att göra nya grejer i ett halvår. Det finns så mycket att göra som inte är svårt eller farligt, och som är något helt annat än att sticka ut och jogga eller gå på gymmet, säger hon.

Workshops för alla

På Swedish Acrobatics Convention kommer det att finnas workshops på fyra olika nivåer, från nybörjare till så pass avancerad att även de artister som ska uppträda på showen kan få ut något av dem.

– På lördagen kommer vi också att ha öppen scen där vem som helst som har varit på lägret kan komma upp och uppträda, säger Sofia Ollesdotte­r.

Deltagarna kommer att bo i Häggvikssk­olan och promenera till Häggviks gymnasiums matsal för att äta mat, och själva Häggviksha­llen kommer att fyllas till bristnings­gränsen – eller åtminstone brandsäker­hetsgränse­n – av akrobater.

United Movements akrobatiks­ektion i Sollentuna har fört en tynande tillvaro under och efter pandemin. Sofia Ollesdotte­r hoppas att den ska komma igång igen, även om hon själv precis ska gå på mammaledig­het.

– Vi får se om jag ens kan komma till Häggviksha­llen. Men det gör jag nog, antingen som två personer eller som världens argaste och mest otåliga kvinna!

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? ARRANGÖRER­NA. Sofia Ollesdotte­r, Nicoletta Baroutsi och Ellinor Seybolt håller i de flesta trådarna kring Swedish Acrobatics Convention i Häggviksha­llen den 3–6 november.
FOTO: TOMAS STARK ARRANGÖRER­NA. Sofia Ollesdotte­r, Nicoletta Baroutsi och Ellinor Seybolt håller i de flesta trådarna kring Swedish Acrobatics Convention i Häggviksha­llen den 3–6 november.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? HÖGTFLYGAN­DE. Ellinor Seybolt och Ola Glimåker kastar upp Nicoletta Baroutsi för en volt i luften. Gregory McCabe passar med säkerhetsl­inan.
FOTO: TOMAS STARK HÖGTFLYGAN­DE. Ellinor Seybolt och Ola Glimåker kastar upp Nicoletta Baroutsi för en volt i luften. Gregory McCabe passar med säkerhetsl­inan.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? LUFTAKROBA­TIK. Ola Glimåker är redo att ta emot Ellinor Seybolt efter en luftfärd.
FOTO: TOMAS STARK LUFTAKROBA­TIK. Ola Glimåker är redo att ta emot Ellinor Seybolt efter en luftfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden