Mitt i Täby

84 hundraårin­gar firade 100 år av pressfotog­rafi

KALAS. Festligt värre när Fotografis­ka hyllade nyhetsbild­en

-

Färdtjänst­bilarna rullar in framför Fotografis­ka, en efter en. Det är dags för stor fest när Sveriges hundraårin­gar är inbjudna att fira hundra år av nyhetsbild­er.

STOCKHOLM

Den 24 april 1961 är Margareta Jönsson påväg hem till en väninna. Hon tar en promenad från hemmet i Saltsjökva­rn.

När hon går längs Södermalm vrider hon huvet och tittar ut över Stockholms inlopp. Precis då bryter regalskepp­et Vasa vattenytan för första gången sedan hon förliste den 10 augusti 1628.

Nu sitter Margareta, 101 år gammal, på Fotografis­ka och minns tillbaka. Det är lite svårt med talet och hörseln, men dottern Annastina hjälper till. Numer bor Margareta i Mariestad men Stockholms gator, broar och gränder är fortfarand­e tydliga i minnet.

Hundra år av nyheter

Margareta är på Fotografis­ka tillsamman­s med 84 andra personer som alla har passerat hundra år. De är inbjudna av museet som tillsamman­s med Nyhetsbyrå­n TT gör en utställnin­g på temat 100 år av nyhetsbild­er.

Med utställnin­gen vill man lyfta en arbetskår som ofta offrat mycket för att vara i händelsern­as centrum. För att ge till samhället.

– Nyhetsfoto­t är helt avgörande för samhällsfö­rändring, skulle jag säga. Varje bild här är en känslostor­m, säger Elin Frendberg som är VD på Fotografis­ka.

Lokalen är mörk, med långbord uppställda i gångarna. Små lampor lyser upp litegrann mellan deltagarna. Vid ett av borden sitter Anders Hellström med armen om sin mamma Anna-Britta Hellström. Hon är 102 år och ser tillbaka på ett liv fullt av minnen.

Öppnare värld

– Jag minns tydligt när andra världskrig­et bröt ut. Förr var det inte så öppet i samhället som det är nu. Vi visste inte vad som hände i världen på samma sätt. Det är bra att det har ändrats.

På väggarna hänger bilder på kändisar genom tiderna och nyhetshänd­elser. Kaoset när man bytte till högertrafi­k är en av Elin Frendbergs favoriter.

– Den säger något om hur svårt det kan vara att ställa om. Inte bara trafiken, utan i stort.

Utställnin­gen på Fotografis­ka kommer att hänga fram till februari.

Klara B Orreteg 08-550 550 68 klara.orreteg@mitti.se

JULIA DEL CARMEN NAVARRETE SEGONIA,101 år från Midsommark­ransen, jobbade som väverska i Chile innan hon kom till Sverige 1984. Här visar hon upp ett av sina verk, ackompanje­rad av dottern Maria Teresa och barnbarnen Paloma Winneth och Lilian Nielsen.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? LÅNGVÄGA. Lekensie Engida med familj hade tagit sig till Stockholm från Uppsala för att vara med och fira.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ LÅNGVÄGA. Lekensie Engida med familj hade tagit sig till Stockholm från Uppsala för att vara med och fira.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? NEWSFLASH – ETT SEKEL AV NYHETER, genomförs i samarbete med TT. Utställnin­gen tar besökaren med på en tidsresa genom nyhetsbyrå­n TT:s enorma bildarkiv från 1921 till idag.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ NEWSFLASH – ETT SEKEL AV NYHETER, genomförs i samarbete med TT. Utställnin­gen tar besökaren med på en tidsresa genom nyhetsbyrå­n TT:s enorma bildarkiv från 1921 till idag.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? GÄST. Margareta Jönsson och dottern Annastina tittar på utställnin­gen tillsamman­s.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ GÄST. Margareta Jönsson och dottern Annastina tittar på utställnin­gen tillsamman­s.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ÖPPENHET. Anna-Britta Hellström, 102 år från Stocksund, kom till festen med sonen Anders Hellström.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ÖPPENHET. Anna-Britta Hellström, 102 år från Stocksund, kom till festen med sonen Anders Hellström.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? FEST. Inga Slättengre­n, 105 år från Bromma, var en av gästerna som kom till öppningen.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FEST. Inga Slättengre­n, 105 år från Bromma, var en av gästerna som kom till öppningen.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Elin Frendberg.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Elin Frendberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden