Mitt i Täby

Den löjliga papparöste­n gör mig glad

-

Reporter

HJag inser alltså det typiska i min reaktion.

an står böjd över den lilla flickan. Hon är inte nöjd, men han tvättar hennes smutsiga fingrar och sjunger någon sång på ett språk jag inte förstår, men jag förstår rösten. Jag gör den själv så ofta. Den där löjliga, pipiga saken som bor inombords där hjärtat är som mest skört. I kärleken till barnet. Det lilla, oskyddade, bräckliga. Livet som ännu kan och bör formas.

Vi hör och läser så mycket om frånvarand­e fäder. Om dåliga pappor. Onda pappor rent utav. Jag vet ju inte, men jag tror att det är anledninge­n till att scenen på parkerings­platsen gör mig glad. Hon får vara arg, han får vara löjlig och full av faderskärl­ek.

Jag inser alltså det typiska i min reaktion. Att det är för att det ser ut som det gör i faderskape­t som jag blir extra varm i bröstet över den här sortens scener.

Eller som när vi är i fjällen och jag ser alla pappor som bjuder in till ryggskott för att stå med barnen mellan benen i liften. Som jag gör med min son, som min pappa gjorde med mig och som jag kommer att göra med min dotter när hon är gammal nog.

Vi har en tendens att hylla bra pappor och ta bra mammor för givet. Moderskape­t är naturligt, faderskape­t något annat.

Här går jag på en parkerings­plats och gör samma sak, men jag kan inte låta bli. Jag är glad för hennes skull och för hans skull och jag önskar det för alla barn och pappor att ha det så. För om det var så skulle allas våra liv bli bättre och enklare. Det är bara självklart.

Fars dag är här. Jag hoppas att ni är många som blir firade för att ni har varit bra pappor.

 ?? ?? DANIEL SJÖBERG
Prata med mig! daniel.sjoberg @mitti.se
DANIEL SJÖBERG Prata med mig! daniel.sjoberg @mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden