De ska se till
STOCKHOLM
Mer livsmedel ska produceras i Stockholms län. Och här är de som ska fixa det: eleverna på Berga naturbuksgymnasium. ”Jag vill ha en egen gård med får, kor och åkermark” säger Jonathan Runsten, 16 år.
En egen gård, det är drömmen. Men just nu ligger han under en flera ton tung traktor och byter olja.
För Jonathan Runsten, 16, elev på Berga naturbruksgymnasium i Haninge, är framtidsplanen klar. Och den är helt i linje med det som länsstyrelsen och Region Stockholm vill satsa på: Fler som brukar jorden, föder upp djur och producerar livsmedel.
– En bra idé. Det behövs fler människor som jobbar med det här, säger klasskamraten Adam Bergendahl.
Hästar populära
Berga ägs och drivs av Region Stockholm, och är både
Helst vill jag ha en egen gård med får, kor och åkermark.
en gymnasieskola och ett lantbruk.
Här finns 3000 hektar mark för spannmål och vall, 200 hektar skog, samt kor, får och hästar.
200 elever studerar vid något av de fem programmen. Populärast är hästhållning. Men det är inte där de flesta jobben finns.
– Nej, efterfrågan är störst för djurskötare och maskinförare, säger Lars Gillberg, driftledare vid skolan.
De sista åren har söktrycket ökat, berättar han. Alla utbildningsplatser är fyllda.
– Hela branschen är i behov av ny arbetskraft, lantbrukarkåren är ålderstigen och det pågår en generationsväxling, säger han.
Jonathan Runsten är säker på att få jobb.
– Men helst vill jag ha en egen gård med får, kor och åkermark, säger han.
Mycket att göra
Dagens lektion äger rum i maskinhallen. Gårdens 20 traktorer ska ha service inför vintern. Här finns även lastmaskiner och fyrhjulingar som ska ses över.
På white-boarden har de senaste veckornas göromål listats: röja sly, plöja sommaräng, tömma urinbrunnar, tvätta tröska, harva hästhagar.
Cassandra Vallin, 18, tycker att hon har hamnat rätt. Utbildningens inriktning är jakt- och viltvård, och hon siktar på jobb som jägmästare, skogsförvaltare eller eftersöksjägare.
– Här får jag lära mig om det som intresserar mig och som jag tycker är kul. Man får vara utomhus och arbeta mycket, och inte sitta i en skolbänk hela dagen, säger hon.