Mitt i Täby

Kvinnliga politikers favorit öppnar första egna butiken

DISKRETION. Låst dörr och bubbel till kunderna

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se 08-550 550 57

Det ser inte ut som H&M och den kvinnliga formen får plats.

STOCKHOLM

Hennes kläder har setts på Nobelfeste­n och scener landet över – men det här är första gången kostymören Camilla Thulin öppnar en egen fysisk butik.

– Vändplanen gör att Säpo-bilarna får plats, säger hon.

– När jag var liten var jag duktig på att rita och sy, och jag gillade kläder. Jag jobbade i en second hand-butik och gick bara i 40- och 50-talskläder. Det var långt innan andra intressera­de sig för second hand.

Camilla Thulin sitter i sin butik på Möregatan 10 bakom Skatteskra­pan. Längs väggarna hänger mönstrade toppar och klänningar tätt. På soffan ligger hunden Musse och snarkar ljudligt.

– Han är en inventarie. Kommer jag, så kommer han, säger hon.

Långt cv

Mest känd kanske Camilla är för att ha skapat musikgrupp­en Army of Lovers dräkter – men i 40 års tid har hennes alster klätt en lång rad artister, skådespela­re och andra prominenta personer.

Som kostymteck­are har hon ansvarat för kläderna på otaliga opera-, musikal- och teaterupps­ättningar.

Erfarenhet­en är lång, men det här hennes första fysiska butik. Att öppna den någon annanstans än Södermalm (eller ”Slöddermal­m”, som hon flera gånger kallar det med värme i rösten) var inte ett alternativ – det är här hon bor och har ateljé och kontor.

Ett mått av diskretion

Lokalen i fråga har hon passerat i 20–25 års tid. Under pandemin kom det upp en skylt om att den fanns att hyra och Camilla slog till.

– Den ligger fint och lite avlägset. Det är inte så publikt. Vissa kunder räknar med diskretion och hade vi legat på Birger Jarlsgatan hade de synts. Några vill inte synas alls. Vilket är lite ovanligt nu för tiden, säger hon.

I april öppnade butiken och alla, inte bara kändisar, är välkomna. Men för att komma in måste man oftast ringa på. Att dörren är låst gör att hon här kan erbjuda ett glas champagne när man handlar.

– Och vändplanen utanför gör att Säpo-bilarna får plats.

Kläder för kvinnor

Bland Camillas kunder hittas en lång rad politiker – Maria Wetterstra­nd, Magdalena Andersson, Ann Linde och Ebba Busch för att nämna några. En del kläder sys även för hovet.

– Jag är intressera­d av att klä dem som vi skattebeta­lare betalar för att framträda i vårt namn. Vanliga människor får klä sig hur de vill.

Varför tror du att de väljer dina kläder?

– De flesta av dem är vuxna kvinnor. De vill ha plagg som är diskreta men som sitter bra och är tidlösa. Det ser inte ut som H&M och den kvinnliga formen får plats.

Även om kläderna inte direkt är billiga är det inte så dyra som klientelet kan få en att tro. Det just nu dyraste i butiken är en kappa för strax under 8 000 kronor.

– Mina kunder är 15 till 100 år gamla och från alla socialgrup­per. Kläderna är inte så dyra för vad de är och när vi har rea har alla råd.

Camilla sysslar inte heller riktigt med mode, menar hon.

– Det här är en butik med damkonfekt­ion för de som gillar en klassisk, kvinnlig stil. Det finns inget mode i det här.

Hur har din stil utvecklats under åren?

– Min smak har inte förändrats. Jag gör samma sak om och om igen. Jag får vara glad över att de vill ha det vi gör och står för.

 ?? FOTO: PETRA HELLBERG ?? TEATER. Rikard Wolff i Amadeus som 2005 hade premiär på Stadsteate­rn. Camilla Thulin stod för kostymen. Dräkten såldes i våras på auktion för 500 kronor.
FOTO: PETRA HELLBERG TEATER. Rikard Wolff i Amadeus som 2005 hade premiär på Stadsteate­rn. Camilla Thulin stod för kostymen. Dräkten såldes i våras på auktion för 500 kronor.
 ?? ?? DJURVÄN. Mönster och färger är vanliga på Camillas klänningar. Blommor hittas ofta på tyget, men även andra motiv finns.
DJURVÄN. Mönster och färger är vanliga på Camillas klänningar. Blommor hittas ofta på tyget, men även andra motiv finns.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? FÖLJESLAGA­RE. Under stora delar av intervjun låg Musse, Camillas tio år gamla staffordsh­ire bullterrie­r, och snarkade ljudligt i soffan.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FÖLJESLAGA­RE. Under stora delar av intervjun låg Musse, Camillas tio år gamla staffordsh­ire bullterrie­r, och snarkade ljudligt i soffan.
 ?? ?? VÄLKLÄDDA. Camilla Thulin stod för en hel del av gruppen Army of lovers kläder. På bilen: Singeln ”Ride the Bullet” (1992, Stockholm Records).
VÄLKLÄDDA. Camilla Thulin stod för en hel del av gruppen Army of lovers kläder. På bilen: Singeln ”Ride the Bullet” (1992, Stockholm Records).
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ??
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden