Mitt i Täby

Karolinska kapar sina operations­köer

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Just nu är det Lung- och allergimot­tagningarn­a som jobbar ikapp på kvällar och helger.

– Man känner en stolthet, säger Nikos Lazarinis, överläkare.

Antalet remisser som skickats till mottagning­en har ökat efter pandemin. Det handlar om patienter med astma, allergi, KOL, lungfibros och infektione­r i lungorna.

Dessutom har post-covidpatie­nterna tillkommit.

De hade 340 patienter i kö, som inte fått vård inom vårdgarant­ins 30 dagar tidigare. Men nu har mottagning­arna kvällsöppe­t två dagar i veckan och håller även öppet på lördagar fram till jul. Redan nu har hundra av dem fått komma till, och i princip alla är inbokade.

Tolerabel belastning

Nikos Lazarinis, överläkare, förklarar att det handlar om patienter som sjukhusvår­dats för svåra lunginflam­mationer eller som fått skador på lungorna efter att ha legat i respirator. – Man känner stolthet över att vi blir köfria.

315 procent av lönen

Karolinska har under hösten satsat på att operera ikapp de köer som uppstått under pandemin. I augusti hade 1 677 patienter väntat i mer än 90 dagar på operation. Nu är siffran 714 patienter, enligt sjukhusdir­ektör Björn Zoëgas blogg.

Personal har gått in och jobbat extra, mot en ersättning på 315 procent av lönen.

 ?? FOTO: KAROLINSKA UNIVERSITE­TS SJUKHUSET ?? STOLTA. Nikos Lazarinis och Anna Malm är glada att de nu kan ta hand om alla patientern­a i deras kö.
FOTO: KAROLINSKA UNIVERSITE­TS SJUKHUSET STOLTA. Nikos Lazarinis och Anna Malm är glada att de nu kan ta hand om alla patientern­a i deras kö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden