Mitt i Täby

Täbyallian­sen: Trygghet i fokus

-

Täby är en av landets mest välskötta kommuner med hög valfrihet och låg skatt. Kommunen ska under mandatperi­oden fortsätta utvecklas med särskilt fokus på trygghet och ett större utbud för Täbyborna. Antalet kommunvakt­er fördubblas, framkomlig­heten ska förbättras och kommunens service till invånare och företag ska fortsatt ha hög prioritet.

– Täby är en av landets bästa och mest trygga kommuner. Vi EH¿QQHU RVV L WXUEXOHQWD WLGHU RFK då är det viktigt att kommunens kärnuppdra­g prioritera­s. Vi kommer fortsätta att satsa på välfärdens kärna som förskola, skola och på omsorgen av våra äldre, och lägger stort fokus på trygghet. Redan nästa år kommer vi fördubbla antalet kommunvakt­er och inrättar särskilda trygghetst­eam i våra skolor, säger Erik Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Kommunala skolor ska utveckla handlingsp­rogram för att förebygga förekomste­n av våld, droger och kriminalit­et. En översyn för att H̆HNWLYLVHUD VDPYHUNDQ PHOODQ

individ- och familjeoms­org, skola och andra relevanta verksamhet­er ska göras och fristående skolor i kommunen ska erbjudas motsvarand­e samverkan.

– Täbys skolor är bland de bästa i landet och utbildning­skvalitete­n ska vara på högsta nivå. För att elever och personal ska ha en bra arbetsmilj­ö krävs inte bara en hög skolpeng utan även satsning på elevhälsan. Båda dessa områden ska vi satsa särskilt på, säger Hans Ahlgren (L), kommunalrå­d.

Täby ska utvecklas på ett miljövänli­gt, ekonomiskt hållbart

och klimatneut­ralt sätt. Kommundire­ktören får ett särskilt uppdrag att ta fram en klimatstra­tegi för att Täby kommun ska nå klimatmåle­t 2030. Kommunen ska ställa sig positiv till nya solcellsan­läggningar samt även anlägga solceller på kommunens egna fastighete­r, där så är lämpligt. Halva Täby ska vara grönt och hela Täby hållbart.

– Många bor i Täby för att här ¿QQV HQ EUD EODQGQLQJ DY bebyggelse och natur. Många À\WWDU WLOO 7lE\ L I|UYLVVQLQJH­Q DWW kommunen även fortsättni­ngsvis kommer att upprätthål­la just den balansen. En stor del i det är våra fantastisk­a grönområde­n och under nästa år tillkommer ett nytt naturreser­vat när Skålhamra Kvighage bildas, säger Annica Nordgren (C), kommunalrå­d.

Ytterligar­e ett område som är nära förknippat med Täby är näringsliv och företagand­e. Kommunen har en särskild näringsliv­sprägel och var sjunde Täbybo är egenföreta­gare.

– Näringsliv­et är en förutsättn­ing för att välfärden ska fungera. För att stärka den kopplingen ges studie- och yrkesvägle­dare i uppdrag att utveckla samarbetet mellan skola och näringsliv. Alla elever ska erbjudas Ung Företagsam­het. Ytterligar­e ett område som får extra fokus är att stärka den psykiska hälsan hos eleverna, säger Eva von Wowern (KD), kommunalrå­d.

Täbyallian­sens politiska inriktning för mandatperi­oden 2023–2026 beslutas tillsamman­s med verksamhet­splan och budget på kommunstyr­elsens och kommunfull­mäktiges sammanträd­en senare i november.

 ?? ?? Alliansens gruppledar­e: Hans Ahlgren (L), Eva von Wowern (KD), Annica Nordgren (C) och Erik Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande.
Alliansens gruppledar­e: Hans Ahlgren (L), Eva von Wowern (KD), Annica Nordgren (C) och Erik Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden